Читај ми!

Патријарх Порфирије: Молимо се за мир, рат у Украјини претња Европи и свету

Патријарх Српске православне цркве Порфирије позвао је вернике да се моле за мир у Украјини. Нада да ће што пре доћи до мировних разговора, јер, како каже, мир нема цену.

Патријарх Порфирије је на синоћњем богослужењу у Храму Светог Саве на Врачару говорио о рату између, како је рекао, наше браће хришћана, Руса и Украјинаца, објављено је на сајту СПЦ.

"Молимо се за мир непрестано, али у ове дане посебно и нарочито као људи и као хришћани молимо се за мир у Украјини. Наша лична сећања, сећања свакога од нас, на трагичне ратове и сукобе на просторима бивше Југославије нису престала да буду веома жива међу нама, а ево још један рат је букнуо у Европи и то међу нашом браћом хришћанима, Русима и Украјинцима", рекао је патријарх.

Навео је да рат у Украјини производи страдања и поделе, али не само у овом тренутку између "наше браће Руса и Украјинаца, него прети страдањима и поделама и у читавом свету и у Европи, где осећамо као да надолази трагедија".

"Због тога је букнула, као што је рат букнуо, и туга у нашим срцима, али и зебња у нашим душама, туга због страдања нама блиских народа по свему, али и зебња због опасности које тај рат носи и по целу Европу и по читав свет. То значи и опасност и по нас који живимо на просторима који су подељени и још увек недовољно измирени", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео и да осећа потребу да подстакне све сабране да тугу претворе у саосећање, у солидарност са онима који страдају, са онима који сада остају без својих домова и који траже уточиште и сигурност изван њих.

"Подсећам и себе и вас, и позивам и себе и вас да имамо саосећања са онима којима су неопходне елементарне потребе за преживљавање и, дакако, са онима који већ долазе у нашу земљу као избеглице", поручио је патријарх Порфирије.

Подсетио је да је Црква покренула сакупљање прилога за пострадале у Украјини, као и да је скупила већ извесну своту коју ће, на начин на који то буде могуће, доставити митрополиту Онуфрију.

Патријарх је позвао на молитву за мир и одлучно деловање, очување и сведочење мира где год да јесмо и где год да живимо, а нарочито да се уложе све духовне и друге снаге за очување мира на просторима где се Срби прожимају, живе са другим народима, и на просторима донедавно једне, заједничке земље.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво