Читај ми!

Мењају се услови за енергетски заштићене купце, ко ће имати право на мање рачуне за струју и гас

Знатно више грађана имаће убудуће право на мање рачуне за струју и гас, јер су промењени услови за стицање статуса енергетски заштићеног купца. Зоран Илић, помоћник министра за енергетику, каже за РТС да постоје три критеријума за стицање статуса заштићеног купца и да је пријава аутоматска.

Зоран Илић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да коначна одлука још није донета, али је уредба припремљена.

"Остало је да се усагласе тачни износи. Груба слика је сасвим довољна да буде индикатор тога што смо припремили", каже Илић.

Напомиње да су три основа за стицање статуса енергетски заштићеног купца.

"Први основ је материјални, други социјални. Онај ко је остварио или право на дечји додатак или социјалну помоћ или уколико је стекао накнаду за издржавање члана који има подређену болест. Трећи критеријум је здравствени: ако имате члана домаћинства који мора стално да буде на апаратима, дакле неопходна му је електрична енергија за одржање живота, таквом домаћинству, без обзира на материјални статус, ако се стекну услови, на пример због неплаћања рачуна, ЕДС не би искључивао струју", навео је Илић.

Тренутно, напомиње, за једночлано домаћинство за које под актуелним условима важи неких 15.000 динара и иде до 37.000 динара за шесточлано и вишечлано домаћинство.

"Према предлогу који смо направили и који ће највероватније бити усвојен је да ће једночлано домаћинство имати око 18.000, а шесточлано и вишечлано домаћинство тек када буде имало приходе мање од 70.000 или 70–80.000 динара, такво домаћинство ће имати право на енергетски заштићеног купца", додаје Илић.

Према његовим речима, ако по било ком од тих основа, у било ком органу државне управе или институцији нека особа стекне такав статус, та институција је дужна да обавести локалну самоуправу без одлагања, која ће обавестити ту особу да је стекао статус енергетски заштићеног купца.

"Новим Законом о енергетици смо увели и статус угроженог купца када је топлотна енергија у питању. Ако се стекне статус, биће умањени рачуни и за струју и за топлотну енергију, или ћете изабрати да вам се помогне када је набавка гаса у питању", напомиње Илић.

Каже да се цена два пута годишње усклађује са индексом цена Републичког завода за статистику, а то се дешава 1. априла и 1. октобра сваке године.

"Заједно са Светском банком смо урадили једну процену и она показује да ћемо ове године имати 190–200.000 домаћинстава која ће стећи статус енергетски угроженог купца", закључио је Илић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво