Читај ми!

Апел МУП-а да се не спаљују трава и ниско растиње на отвореном, казне до 300.000 динара

Због опасности од ширења пожара и изазивања веће материјалне и еколошке штете, а у најгорем случају до повреда и смртних последица, МУП апелује на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном.

Александар Радосављевић из Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације апеловао је да се трава или ниско растиње не пале на отвореном, ни у урбаним срединама ни на обрадивим површинама, а посебно не у близини шума.

"Уколико до пожара дође, молимо грађане да контактирају ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193, а уколико је пожар мањег интензитета, да покушају сами да га угасе, ако то неће утицати на њихову личну безбедност", рекао је Радосављевић, а саопштио МУП.

Како је истакао, од почетка године, на територији Републике Србије, било је 1.430 пожара на отвореном и том приликом није било повређених ни страдалих особа.

Казне од 10.000 до 300.000 динара 

Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака.

За то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Такође, овим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се