Читај ми!

"Зиђин" одустао од даљих геолошких истраживања на Космају

Компанија Србија Зиђин мајнинг д.о.о. Бор донела је одлуку о одустајању од даљих геолошких истраживања полиметаличне минерализације на подручју Бабе – Љута Страна на Космају.

Реч је о истражном пољу које се налази на територији општина Барајево, Сопот и Вождовац.

Одлука је, како се наводи у саопштењу, донета на основу анализа које је компанија интензивно спроводила о исплативости наставка истраживања, заштити животне средине, као и немогућности да буду испуњени сви услови за наставак добијања потребних дозвола за истраживање и наставак осталих процедуралних активности када је реч о истраживању на овом простору.

Огласило се и Министарство рударства и енергетике које је саопштило да је донело, на захтев компаније Србија Зиђин мајнинг д.о.о. Бор, решење којим престају да важе раније дата истражна права ове компаније на подручју Бабе – Љута Страна на Космају, на територији општина Барајево, Сопот и Вождовац, за геолошка истраживања више минералних сировина (олово, цинк, бакар, сребро и злато).

"Доношење решења којим је ресорно министарство укинуло раније дата истражна права значи да на Космају неће бити ни геолошких истраживања, нити могућности за експлоатацију руде и отварање рудника", истиче се у саопштењу.

Истражна права на овом подручју првобитно су додељена 2012. године привредном друштву Balkan Exploration and Mining d.o.o. из Београда и потврђена су по новом закону 2015. године, а затим продужавана 2017. и 2020. године.

У међувремену, због промене власничке структуре код првобитног носиоца права, истражна права на овом подручју преузела је компанија Србија Зиђин мајнинг д.о.о. Бор.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво