Читај ми!

Ступа на снагу одлука Владе о помоћи младим паровима за куповину некретнина

Влада Србије у техничком мандату усвојила је одлуку о помоћи државе, при куповини куће или стана или изградњи куће, породицама које су добиле или ће добити дете ове године, а максимални износ средстава је 20.000 евра, потврђено је Танјугу у Влади. Уредба на снагу ступа у петак, саопштено је из Министарства за бригу о породици.

Влада је усвојила Одлуку и Правилник којим се ближе одређује начин куповине или учешће у куповини некретнине за породице које желе да реше стамбено питање, а које су добиле или ће добити дете после 1. јануара 2022. године.

Право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета у 2022. години, може да оствари сваки подносилац захтева.

Један од услова за добијање 50 одсто вредности радова новца је да се кућа гради у локалној самоуправи која је утврђена као девастирано подручје, у складу са Уредбом из 2014. године.

Потребно је обезбедити технички опис са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је оверен од стране одговорног пројектанта.

Исти услови важе за градњу у осталим локалним самоуправама за 20 одсто вредности радова на изградњи куће.

Новац се може добити и за куповину куће или стана у висини 20 одсто вредности непокретности коју је проценио надлежни порески орган, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором о купопродаји непокретности.

За учешће у куповини куће или стана на кредит – у износу од 20 одсто процењене вредности непокретности, на основу које се одобрава кредит, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором о купопродаји непокретности.

Максимални износ средстава који се може одобрити је 20.000 евра, а средства ће се обезбедити из буџета.

Одлука и Уредба о додели новчане помоћи за куповину прве некретнине по основу рођења детета, донете на данашњој седници Владе Републике Србије, ступиће на снагу објавом у Службеном гласнику, 18. фебруара 2022, и биће доступна јавности од тренутка објаве, између осталог и на сајту Министарства за бригу о породици и демографију, саопштено је из тог министарства. 

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је намера надлежних да направе такве критеријуме да што више грађана може да оствари ово право, како би се подстакао наталитет у земљи.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије