Читај ми!

Обележен Дан државности у Орашцу; Брнабић: Славимо утемељење државе као слободне и уставне

Централна свечаност обележавања Дана државности одржана је у Марићевића јарузи у Орашцу. У том месту је донета одлука о подизању устанка против Турака, а за вожда је изабран Карађорђе. Премијерка Ана Брнабић поручила је да нас историјске личности и овог дана позивају да пођемо њиховим путем – путем државотворности и напретка. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да у Републици Српској овај дан обележавају као свој. Са Куле Београд честитка уз поруку "Живела Србија".

Обележавање Дана државности почело је поменом Карађорђу и устаницима који је са свештенством служио владика шумадијски Јован.

Централна свечаност је почела у 11 часова, а венце на споменик вођи Првог српског устанка положили су премијерка Ана Брнабић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, а оркестар Гарде Војске Србије извео је химну "Боже правде".

Премијерка Брнабић изјавила је да Србија данас слави годишњицу обнове и утемељења државе као слободне и уставне.

"Историјске личности нас и овог дана позивају да пођемо њиховим путем – путем државотворности и напретка, нудећи удео у њиховој слави и светле примере како часно и достојанствено превазилазити препреке које се пред Србијом налазе", поручила је премијерка Брнабић.

"Циљ овог пута био је и остао исти – Србија суверена и независна, европска и модерна, уставна и демократска, просперитетна и поштована широм света", нагласила је Брнабићева.

У Орашцу је подсетила да су на том месту 1804. године представници српског народа донели одлуку о почетку буне против дахија и изабрали Карађорђа за српског вожда.

Једна мала држава великог народа вратила се на мапу Европе сопственом вољом, снагом и пожртвованошћу, рекла је председница Владе. "Државотворни дух више се никада није могао угасити", поручила је премијерка.

Подсетила је да је на данашњи дан 1835. године у Крагујевцу усвојен први српски Устав у историји модерне Србије.

"Уздигла се из апсолутистичких у ред државних система у којој права и обавезе грађана нису подложни хировима појединаца, већ писаним правилима. У то тамно доба док је у руском турском и аустријском царству било забрањено помињати реч Устав, међу одредбама тог правог акта могло се прочитати да сваки Србин има право да бира начин живљења по својој вољи", рекла је Брнабићева. 

Милорад Додик је рекао да у Републици Српској овај дан обележавају као свој.

"Свој, јер загледани смо у Србију као нашу земљу, нашу матицу и где год живели Срби наравно Србију доживљавају на тај начин. Србија нам с правом даје гаранције и даје уточиште, Србија је ту да нас утеши и да нам помогне, да нас охрабри, да нам да подстрек и да нам покаже да само борба за интересе народа, српског народа где год се он налази, увек има оправдање", истакао је Додик.

Указао је на то да се данас обележава важан историјски догађај када је Карађорђе кренуо у ослобађање нашег народа 1804. године, као и доношење Сретењског устава.

"То су датуми слободе и изградње државе која је почела доношењем Устава", рекао је Додик и додао да су наши преци ударили темеље савремене цивилизације и либералне Европе.

"Ми данас стојимо заједно обележавајући те вредности. Само се незналице питају зашто је то празник сваког Србина", рекао је Додик.

Истакао је да Срби данас имају две државе – Републику Српску и Србију која је, каже, гарант мира и безбедности за сваког Србина где год он био.

"Гарант за нас у РС да испунимо наш завет, да заједнички можемо да упражњавамо све наше вредности, да очувамо наш идентитет и наше право на државу и слободу", рекао је Додик.

Прослави Дана државности присуствовали су и министри у Влади Србије – Синиша Мали, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Никола Селаковић, Бранко Ружић, Зорана Михајловић, Дарија Кисић Тепавчевић, Гордана Чомић, Ненад Поповић...

Свечано је било и у Крагујевцу где је на данашњи дан 1835. донет први српски Устав, познат као Сретењски устав. Оно што је започео Карађорђе подизањем устанка довршио је Кнез Милош доношењем највишег правног акта државе. У старој скупштини Крагујевца одржана је свечана академија.

Некада се за ову државу ратовало, а сада се за будућност боримо другим средствима – новим пословима, новим путевима, чистијим рекама и језерима, бољим животом и светом неоптерећеним границама за нова поколења, истакао је министар грађевинарства, саобраћаја, и инфраструктуре Томислав Момировић на свечаности поводом доношења Сретењског устава 1835. у Крагујевцу.

Указао је да би Србија данас имала са чим да стане испред Карађорђа и кнеза Милоша и да баш сада има право да каже "да смо урадили много тога доброга и да немамо чега да се срамимо када бисмо изашли пред њихов суд".

"Показали смо да немамо чега да се стидимо. Знамо веома добро шта се догађало у нашој историји и нећемо да на нама и будућим поколењима стоји било какав терет. Окренули смо се будућности и свим оним вредностима које су утемељене и Првим српским устанком и Првим српским уставом – слободи, националној еманципацији и изградњи демократских институција и нећемо одустати", поручио је Момировић. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво