Читај ми!

Од рака у Србији свакога дана оболи једно дете – акција добровољног давања крви за мале хероје

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака Нурдор у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије данас ће обележити Светски дан деце оболеле од рака акцијом добровољног давања крви. У Србији од 100 људи који могу да дају крв то учини троје. Сваког дана у нашој земљи једно дете оболи од рака. Тамара Кларић из тог удружења каже за РТС да деца која се лече имају свакодневну потребу за трансфузијом крви, за тромбоцитима и то је нешто што дословно спасава њихов живот.

Тамара Кларић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавила да су одлучили да ове године не праве манифестацију која би подразумевала окупљање већег броја људи због епидемиолошке ситуације. 

"Прошле године смо започели сарадњу са Институтом за трансфузију крви. Знамо да је ситуација са залихама крви веома неповољна. У последње две године још је додатно редукован број људи који редовно дају крв, па се дешава да Институт не може да покрије ни дневне потребе болница за залихама крви", каже Кларићева. 

Према њеним речима, дешава се да деца која се лече имају свакодневну потребу за трансфузијом крви, за тромбоцитима, и то је нешто што дословно спасава њихов живот за време лечења.

"Не смемо да дозволимо да се родитељи сами са тим сналазе", истиче Кларићева.

Напомиње да ће данас акције бити организоване у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу у заводима за трансфузију.

"У сарадњи са Институтом смо договорили да у последње две недеље фебруара биће акције у још 38 градова широм земље. Могу се људи информисати на сајту Нурдора. Желимо да направимо један велики покрет у коме ћемо сви показати да је сваки живот важан", указује Кларићева.

Данас ће бити могуће и приступање у регистар давалаца костне сржи.

"Поред добровољног давалаштва крви је и регистар давалаца костне сржи. Много имамо ту простора да напредујемо, да повећамо тај број и то је веома значајно за децу, посебно која болују од леукемије. За време лечења им је потребна трансплантација костне сржи. Веома је важно да донор буде пронађе из блиског окружења. Што више будемо имали људи у том регистру, биће лакше да спасимо децу која болују од леукемије", додаје Кларићева.

Свакога дана једно дете оболи од леукемије.

"Отприлике је тај број око 350 оболеле деце на годишњем нивоу. Охрабрује је да је проценат излечења малигнитета код деце веома висок. Имамо опет и ту доста простора да унапредимо те бројке, највише побољшањем услова лечења, али и као друштвена заједница освешћивањем ове теме, и да обезбедимо да не постоји стигма или табу када су у питању ове теме, јер на тај начин заиста пружамо неизмерну подршку деци и њиховим породицама", указује Кларићева.

Проценти излечења су, каже, углавном изнад 80 одсто излечења. Оно што ми учимо од малих бораца је да је ово прича о животу и радости. То је оно што они нас науче.

Спотом, који је Нурдор урадио, хтели су да скрену пажњу да је реч о животу који се дешава и који је поред нас и да је важно да сви подигнемо главу и погледамо ствари које се око нас дешавају. 

Шестогодишњи Дамјан Новаковић који се излечио од леукемије каже да у је ово први пут уживо на телевизији и да му је супер било на снимању промотивног спота.

"Можеш бити херој за сву децу која се боре са малигним болестима", рекао је Дамјан Новаковић.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара