Читај ми!

Еколошки протест у Београду, захтев за забрану експлоатације литијума и бора

Еколошки активисти одржали су протест у Београду тражећи доношење закона о забрани експлоатације литијума и бора. Протест је протекао мирно, а завршен је шетњом централним градским улицама, које су током протеста биле блокиране.

Активиста покрета Крени-промени Саво Манојловић позвао је на протесту у Београду грађане да, уколико Влада не предложи закон о забрани експлатације литијума и бора и Скупштина тај закон не усвоји, у уторак 15. фебруара дођу на велики протест испред зграде на Андрићевом венцу, када председник Републике дели Сретењска одликовања.

Истакао је да су еколошке активисте из места широм Србије, који су у четвртак увече направили камп у Пионирском парку испред зграде Председништва, посетили бројни грађани, не само из Београда, већ из земље.

"Захваљујем Београђанима на гостопримству, посебно станарима околних зграда, који су нам понудили своје станове, коришћење тоалета. Невероватно је колико су људи предивни и колико се достојанствено боре за своју земљу", нагласио је Манојловић.

Оно што је сигурно, како додаје, јесте да Србија неће имати рудник литијума и бора.

"Само је питање када ћемо битку добити. Битка се добија у срцима људи, а мислим да су људи овде показали да имају срце", закључио је Манојловић.

Глумица Светлана Цеца Бојковић је на протесту рекла да неће бити места у Србији на које ће се моћи сакрити од катастрофе која нам прети.

"Хоће да нас претворе у рударску земљу, а ту живота више нема", упозорила је позната глумица у свом обраћању еколошким активистима.

Након обраћања организатора, протест је завршен шетњом централним градским улицама, укључујући Таковску улицу, где су се задржали испред зграде Радио-телевизије Србије.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво