Читај ми!

Ексклузивни снимци РТС-а са зимске обуке на хеликоптерима Х-145М

На војном аеродрому “Наредник-пилот Михајло Петровић" и у ширем рејону Ниша припадници 98. ваздухопловне бригаде обучавају се за групно летење на хеликоптерима Х-145М у зимским условима. Екипа РТС-а имала је ексклузивну прилику да присуствује једном лету.

Ексклузивни снимци РТС-а са зимске обуке на хеликоптерима Х-145М Ексклузивни снимци РТС-а са зимске обуке на хеликоптерима Х-145М

Изнад Трема, највишег врха Суве планине, на скоро 1.900 метара, пилоти у хеликоптерима Х-145М лете ка непознатом терену, где увежбавају слетање. Траса лета и тачка слетања бирају се тако да пилоти имају што захтевнију обуку.

"Летење у зимским условима је специфично по томе што су орјентири и земља прекривени снегом, видели сте да се слабије уочавају и реке и језера. Имали сте прилике да видите да је Власинско језеро било потпуно прекривено снегом. Тако да одсуство оријентира и мало теже околности због преламања светлости, због смањене видљивости", истиче потпоручник Саша Стојменовић, пилот.

Војска Србије у свом наоружању има пет хеликоптера Х-145М, у саставу су 119. мешовите хеликоптерске ескадриле у Нишу. Могу да превезу 10 путника, а хеликоптер се може користи и за друге ствари као што је гашење пожара.

"Ербасов" хеликоптер у Војску Србије стигао је средином 2019.

"Овај хеликоптер осим своје мултифунцкионалности, нуди једну другачију перспективу, сам хеликоптер, као што сте видели, својом опремом нуди прави искорак у 21. век, то је фул глас кокпит илити комплетна унутрашња опрема је дигитализована и даје много веће могућности и много шири спектар задатака које можемо да обављамо са овим ваздухопловом", наводи мајор Александар Живковић, заменик команданта 119. МХЕ.

А задаци ескадриле су подршка јединицама Копнене војске, специјалцима, и помоћ цивилним властима у случају природних непогода. Међу техничарима који одржавају ове летелице је и Катарина Коцић.

"Ја радим претполетни преглед, извлачим хеликоптер на полетну стајанку, затим када хеликоптер полети, сачекам га, наводим да слети, када слети додајем гориво, пуним резервоаре, урадим послелетни или међулетни зависно да ли наставља даље са летом или је то крај", указује водник Катарина Коцић, техничар за ваздухоплов и мотор.

Катарина је после средње цивилне школе до чина подофицира стигла на посебном конкурсу. Сличан конкурс отворен је и за пилоте. Сви они у будућности имаће прилику да раде на, поред ових пет, још 10 "Ербасових" хеликоптера, чија набавка је најављења.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво