Читај ми!

Цвијета Зузорић - кров прокишњава, уметници се питају где да излажу

Нагомилали се проблеми у Удружењу ликовних уметника Србије (УЛУС). "Цвијета Зузорић", који је њихов једини изложбени простор, годину дана после пожара у поткровљу и даље је руиниран. Галерија у Кнез Михаиловој је реституцијом враћена старим власницима.

Пропада "жута лепотица" на Калемегдану. Кров прокишњава на више места, вода се слива низ електроинсталације и у кофе на поду.

Данило Прњат, члан Уметничког савета УЛУС каже да нема грејања, што посебно представља проблем када је реч о изложбама које се постављају зими.

На зидовима галерије у павиљону "Цвијета Зузорић" тренутно су слике нових чланова, тачније традиционална изложба за пријем у то Удружење.

Данило Прњат наводи да да би простор могао другачије да се организује и да се уреди.

"Имамо читав доњи ниво који се не користи због пропуштања. Један део је депо, а а други је неискоришћен, из техничких разлога. Струја је велики проблем ", објашњава Прњат, који подсећа прошлогодишњи пожар у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић"

Да ли због стања објекта или више како кажу због уметничких правила и критеријума, око 80 самосталних уметника, према тврдњи Зорице Тодоровић у Павиљону, не може да излаже.

"Две године имамо проблем са тим где да излажемо. Немамо никакве услове за рад", каже Тодоровићева.

Милица Ружичић из Уметничког савета УЛУС-а истиче да то није простор у којем би сви њихови чланови, којих има 2.500, могли да изложе радове.

"Свака изложба има жири. Ако не прођу на једном конкурсу, имају прилику на другом. Имамо довољно програма током године. Свако ће имати прилику да изложи радове", наводи Ружичићева.

Постоји, наводе, још један изложбени простор у Кнез Михаиловој, али и у тој галерији о годишњим изложбама одлучује конкурс, односно Уметнички савет и одбор.

У УЛУС-у кажу да би пре санације желели да потпишу уобичајени уговор о коришћењу зграде у државном власништву, као што су то чинили и раније.

Шта каже Завод за заштиту споменика

Градски Завод за заштиту споменика израдио је идејни пројекат за реконструкцију тог културног добра, на основу кога је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издао одобрење за извођење радова још почетком октобра 2019. године.

Радови су процењени на 180 милиона динара. Поскупео је, у међувремену, материјал и руке, каже се у одговору градског Завода.

Према пројекту урадиће се комплетна рестаурација фасаде и крова, постављање савремених система, а унутра ће остати изложбени простор прилагођен савременим условима излагања.

Одобрење за извођење радова на снази је до октобра ове године, а наредни корак је израда пројекта за извођење и обезбеђење финансијских средстава о чему одлучује Министарство културе и информисања, закључује се у саопштењу Градског Завода за заштиту споменика културе.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи