Читај ми!

Ловац на буку, модерни апарат Комуналне милиције против угоститеља који “одврну“ појачала

Од данас Комунална милиција почиње са мерењем и контролисањем нивоа буке у Београду. Циљ је, како кажу, да грађани имају миран сан. Рајко Шекуларац, руководилац сектора унутршње контроле Комуналне милиције каже за РТС да ће се бука мерити посебним апаратом и да током дана она из угоститељских објеката не би смела да пређе 60 децибела. За прекорачења су предвиђене и казне.

Рајко Шекуларац, руководилац сектора унутршње контроле Комуналне милиције изјавио је у Јутарњем прогаму РТС-а да ће се бука мерити апаратом, акредитованим и софистицираним уређајем реномираног данског произвођача.

"Начин мерења је одређен Одлуком о начину мерења буке где ће се са референтних тачака и места испред објеката мерити бука. У односу на прекорачења ће се Комунална милиција и понашати. Или ће издати прекршајни налог или упозорити лице, али и најдрастичније мере - привремено одузумати емитере буке, миксете и слично или иницирати код инспекције и забрана обављања делатности одређеног објекта", рекао је Шекуларац

Према његовим речима, основни предуслов је акустичко зонирање града.

"У зависности од тога да ли се бука мери дању или ноћу она може да буде од 35 до 60 децибела. Постоји шест зона у односу на које је Град и подељен, и сходно томе је зонирање и извршено", каже Шекуларац.

Преко дана, додаје, бука не би смела да пређе 60, а ноћу 50 децибела.

"Свакодневно добијамо пријаве из те области, а до сада нисмо имали нормативу и били смо немоћни. Ми смо се припремили за ово и у погледу људи и у погледу технике. Комунални милиционери су прошли различите обуке да би данас изашли на терен и реаговали. Апелујем на угоститеље да све активности уподобе праву грађана на нормалан и миран сан да своје објекте звучно изолују да не бисмо морали да реагујемо", навео је Шекулара.

Што се тиче буке из угоститељског објекта, грађани би, напомиње, требало да се обрате искључиво Комуналној милицији.

"Ми свакодневно примимо на десетине пријава из области буке. Ово овлашћење се односи искључиво на буку из угоститељских објеката, а не на буку из стамбених објеката. То је неки други делокруг рада, то није предмет анализе и контроле Комуналне милиције у овом тренутку", закључио је Шекуларац.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво