Читај ми!

Брнабић: Реконструкција позоришта Дадов биће завршена до октобра

Председница Владе Ана Брнабић је са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем, обишла радове на реконструкцији Омладинског позоришта Дадов и најавила да би радови требало да буду окончани до октобра.

"Мислим да сви знају колико је важно улагање у културу и образовање као стубове успешне и јаке државе у 21. веку. Због тога сам данас дошла да обиђем радове на комплетној реконструкцији позоришта Дадов, које је инкубатор за младе талентоване људе из Београда и читаве Србије", изјавила је премијерка Брнабић.

Она је захвалила Градској управи Београда што је издвојила око 170 милиона динара за реконсктрукцију Дадова, позоришта које, како је подсетила, постоји од 1958. године, а од 1969. се налази у згради на Врачару која од тада није реконструисана.

"Рађене су само неке закрпе и то је за све који су радили у Дадову изгледало доста тужо и срамотно у смислу нашег односа према младим, креативним људима. Због тога је дошло време да уложимо доста новца и у њих", рекла је Брнабићева.

Навела је да ће реконструкција зграде, која је почела у децембру прошле године, бити завршена до октобра ове године.

Брнабићева је подсетила да је Влада Србије отворила Народни музеј након 15 година реконструкције, Музеј савремене уметнсти који је завршен после 10 година, те да је реконструисала Музеј историје Југославије уз доградњу продавнице сувенира у њему.

"Планирано је да почнемо већ ове или 2023. радове на концертној дворани и дому Београдске филхарнмоније, Музеју Николе Тесле у старој електрани ''Снага и светлост'', старој ложионици која ће бити креативни центар Београда и оно што ће почети да се гради у септембру ове године је Музеј историје Србије", навела је Брнабићева.

Нагласила је да је поносна што је влада у претходном мандату, коју је водила, прва и једина која је узела кредит за улагање у инфраструктуру у култури.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да је реконструкција Дадова веома важна за културу у Београду, јер, како је истакао, готово да нема глумца који ту није почео каријеру.

"Дадов је институција која је једна врста инкубатора за београдску културу и позоришта, који треба да нам створи нове велике позиришне звезде. Коначно су дочекали да добију реконструисану, готово нову зграду", рекао је Весић.

Он је истакао да Град издваја пет процената укупног буџета за културу, у шта се не рачунају инвестиције попут ове, или пројеката који се раде уз помоћ Владе Србије, као што су сцена "Бојан Ступица", Градске галерије и Музеја Николе Тесле.

"Очекујемо да ових дана буде расписан нови тендер за Музеј града Београда у вредности од око 25 милиона евра. То све само говори о томе да никада у београдску културу није улагано на овај начин. Да не причам о томе да смо преузели КПГТ, да ћемо на следећој Скупштини Града преузтеи КУД ''Лола'' и на тај начин добити своје културноуметничко друштво, јер се велики број људи бави фолклором", изјавио је Весић.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи