Читај ми!

Цетињска улица у Београду, бука се чује до Стразбура

Скупштина града Београда усвојила је одлуку о начину контролисања буке у угоститељским објектима. Буку од сада може да мери комунална милиција на лицу места и да изриче мере онима који је праве. Цетињска улица је постала симбол за борбу против буке у Београду. Све је стигло и до суда у Стразбуру, а станари су покренули поступак против града Београда да им се омогући миран сан и живот.

Цетињска дању и Цетињска ноћу – то није иста улица. Не због тога што станари виде, већ због онога што чују. Комплекс од тридесетак различитих клубова и кафића са гласном музиком, годинама, како кажу, загорчава живот људима из околних зграда. Слажу се да је тренутно ситуација боља, али нису сигурни колико ће то потрајати.

"Сада има мање јер је зима па ове баште не раде. Имам утисак да се нешто ипак променило, ова једна башта је затворила јер смо се ми грађани ту побунили, дошла је градска инспекција, мерили су буку што је компликован процес и траје. Надам се да ове нове мере могу да олакшају, да комуналци изађу и измере буку и тог тренутка их затворе", указује станар Небојша Узелац.

Цетињска улица својевремено је постала синоним за борбу против буке. Све је почело када су се 2016. године локали из Савамале преселили у Цетињску.

"Ми смо у дану сазнали да ће ту бити преко 20 локала. У почетку су радили сваку ноћ седам дана у недељи, додуше недељом је можда било мало тише до 4, 5 ујутру. Двадесет и нешто локала вама под прозором... Ми смо тада организовали протесте у улици, писали смо дописе и петиције и после годину дана успели нсмо да издејствујемо одлуку о радном времену у Цетињској и Зетској улици, међутим, проблем са буком се наставио", прича Биљана Метлаш, председница Удружења "Сачувајмо Цетињску и Зетску".

Према мерењима која су организовали станари, бука у становима повремено је прелазила 70 децибела.

"Тужили смо град Београд за нечињење и првостепеном пресудом ми смо добили, на суду је потврђено је да Град није искористио све своје законске могућности да заштити и да нам омогући Уставом загарантовано право на миран живот у својим становима", додаје Биљана Метлаш.

Станари Цетињске су се изборили за ограничено радно време локала, али сличан проблем и даље имају у другим деловима града. Најчешћа питања су када се користе фонометри, да ли су мерења валидна и како то може да реши проблем буке. Да ли ће комунална милиција увести ефикаснији кол центар који ће грађанима бити на услузи онда када је најпотребнији.

Дешава се да увече будете осми, десети некада и осамнаести у реду и дуго чекате да пријавите проблем, а онда, неретко, добијете одговор: "Они имају право да раде".

Дивац: Нова градска одлука омогућава ситуационо мерење буке

Секретар Секретаријата за послове комуналне милиције Града Београда Иван Дивац је рекао за РТС да су градске власти препознале буку из угоститељских објеката као један од главних комуналних проблема града.

"То није једноставно, нико нема чаробни штапић. Ја разумем и људе којима бука смета и који се жале, али ми већ скоро три године радимо на измени Закона о буци, на акустичном зонирању града и то смо све завршили", навео је Дивац.

Додао је да је одлука коју је недавно донела Скупштина града последњи корак који даје могућност Комуналној милицији да ситуационо мери буку и прави планове када ће у одређеним деловима града вршити контроле, а да ће поступати и по пријавама грађана и вршити мерење буке.

Дивац је објаснио да уколико милицајци установе да је ниво буке прекорачен, истог тренутка ће наредити утишавање извора буке и казнити угоститеља. За правно лице казна је 200.000 динара, за одговорно лице у правном лицу 50.000 динара, док казна која се изриче предузетнику износи 100.000 динара.

Додао је да уколико неко понови прекршај или настави са прекршајем након изрицања казне, Комунална милиција му одузима уређај и подноси захтев за покретање прекршајног поступка, а Прекршајни суд може да изрекне казну и до милион динара.

"Наредне дане ћемо искористити да разговарамо са угоститетиљима, да пробно меримо буку, да оне, за које се покаже прелазе одређене децибеле, упозоримо да се стишају, а после тога, ко буде баш бахат и безобразан, тај ће бити кажњаван", казао је Дивац.

Истакао је да је акустичним зонирањем града предвиђено шест зона, а да у индустријским зонама неће бити никаквих ограничења, осим у граничним деловима са другим зонама.

"Нема изузетих. Ми имамо градском одлуком изузето приобаље да могу да раде 24 сата, али ће и за њих важити после 22 сата, викендом после 23 сата, ограничење по нивоу децибела који могу да производе", објаснио је Дивац.

Истакао је да је у току израда сајта Комуналне милиције путем којег ће грађани моћи да подносе пријаве које ће бити прослеђиване патролама.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара