Читај ми!

Из ТЕНТ-а се сваког дана излије хиљаде кубика топле воде, када ће она бити усмерена на грејање

Скоро све власти од деведесетих година на неки начин су се бавиле пројектом коришћења вреле воде која излази из Термоелектране "Никола Тесла" за грејање у Београду. Неке су започињале, неке прекидале овај пројекат, а у понедељак су одборници Скупштине града дали зелено светло за зајам за финансирање овог пројекта.

На месту где се сваког дана из Термоелектране "Никола Тесла" излије на хиљаде кубика топле воде Сава као да ври. Ту се излије толико топле воде да температура у широј зони расте.

Пројекат да се топла вода кроз топловод усмери ка електрани на Новом Београду и да се увозни гас замени енергијом из ТЕНТ-а започет је пре три деценије.

У Обреновцу је преко Саве направљен мост који је требало да носи топловод, а на Новом Београду је постављено осам километара цеви.

Уложено је око 50 милиона долара да би власт 1997. године, после победе опозиције на изборима у Београду, обуставила пројекат, уз образложење да је прескуп и неефикасан, а цеви на Новом Београду су извађене.

После близу две деценије паузе, пројекат је актуелизован. Усвајањем одлука којима је градска скупштина дала сагласност на споразуме о зајму за финансирање овог пројекта, учињен је и последњи корак који ће омогућити повезивање ТЕНТ-а и система даљинског грејања у Београду.

Топла вода из Обреновца стизаће до топлане на Новом Београду и одатле ће се испоручивати потрошачима, не само у тој општини већ и онима који су повезани преко топлана "Дунав" и "Kоњарник".

Пројекат ће смањити и трошкове даљинског грејања

Осим уштеде увозног гаса, пројекат треба да обезбеди и поузданост система и смањење загађења.

"На овај начин доносимо последњу одлуку која ће нам омогућити да повежемо блокове у ТЕНТ-у у Обреновцу са даљинским грејањем топлане на Новом Београду чиме ћемо у наредном периоду смањити куповину гаса за око трећину и користити топлотну енергију са блокова за грејање града Београда", изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Према његовим речима, то је велики пројект на којем се радило неколико година и то је пројекат који ће потпуно променити структуру даљинског грејања, структуру трошкова даљинског грејања.

"Ми смо у међувремену као Град Београд извршили експропријацију, експроприсали смо око две хиљаде парцела, спремили све за почетак изградње, тако да смо ми апсолутно спремни да почнемо изградњу топлог далековода", истиче Весић.

Изградња 28 километара топловода и пумпних станица 

Кредит Немачке банке за развој је тридесет милиона евра, док је већи део новца обезбеђен кинеским кредитом. Радове изводи кинеска компанија.

Секретар Секретаријата за енергетику Нина Јандрић наглашава да Град Београд и "Београдске електране" у овом моменту користе 11 милиона евра из средстава тог зајма и три милиона евра из сопствених средстава.

"Споразум о зајму између Републике Србије и кинеске Експорт-импорт банке потписан је 17. јануара 2020. године. Износ је 164.685.800 евра што је 85 одсто вредности целокупног пројекта, док је 15 одсто износ који ће београдске електране саме обезбедити", каже Јандрићева.

Осим изградње 28 километара топловода и пумпних станица, пројекат предвиђа и реконструкцију блокова и изградњу измењивачке станице у ТЕНТ-у.

Повезивање Београда на Термоелектрану неће утицати на грејање Обреновчана. Напротив, 15. фебруара почеће изградња десет километара мреже, којом ће Звечка, Kртинска, Шљивице и насеље Браће Југовић бити повезани на систем даљинског грејања. То ће омогућити гашење више хиљада индивидуалних ложишта.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво