Читај ми!

Нови студио Дневника РТС-а

Од сутра Дневник реализујемо из новог студија, у новој гардероби и у новој најсавременијој технологији. Медијски јавни сервис тако улази у равноправну борбу са европским и светским ТВ станицама за што квалитетнији програм.

Светла студија из којег смо вас до сада информисали о вестима из земље и света – од сутра се гасе. Засијаће нови студио опремљен најсавременијом технологијом и дизајниран да одговори свим захтевима савременог информативног програма. Шпица Дневника, праћена препознатљивом музиком, добиће модернији изглед.

"Оно што је остало старо, то су почеци графичког дизајна, видео-графичког дизајна који је чувени Небојша Чонкић поставио крајем 70-их година. То је та тачкаста Земљина кугла, тачкасти дневник. Друга ствар која је врло важна је музика Дневника коју је поставио Зоран Симјановић и коју смо ми аранжирали у један модернији, нови облик", каже Борис Миљковић, креативни директор РТС-а.

За иновативан и модеран изглед студија, побринула се сценографкиња Јасна Драговић.

Највећи видео-зид на Балкану

Студио ће бити вишенаменски: у њему ће се снимати и остале информативне емисије – Око, Око Магазин, Ово је Србија, Културни дневник… Студио је прилагођен светским стандардима телевизијских вести, а користиће се и технологија за квалитетнију презентацију садржаја.

"Наши гледаоци ће бити у прилици да под сјајем лед рефлектора најновије генерације примете највећи видео-зид на Балкану, импозантних димензија: 18,5 пута 2,5 метра. Такође смо применили и најновија графичка решења са проширеном реалношћу. Наше презентере ћемо сликати роботизованим камерама којима се даљински управља из видео-режије", каже Зоран Васић, руководилац Службе за техничке операције.

 "Ви имате машине које можете да програмирате, имате цео светлосни парк који ради преко једног компјутера који усклађује светло, и ви на само неколико потеза можете изменити светлосну и видео конструкцију једног оваквог атељеа", каже Борис Миљковић.

На пројекту је вредно радио креативни тим стручњака – инжењери, техничари, сценографи, декоратери. Изазов је био да се студио на време заврши у условима пандемије, и припреми за чланове екипе који ће свакодневно радити на реализацији програма.

"Нови видео-вол са много више елемената, робо-камере, много више кадрова што покретних, што статичних у односу на претходни Дневник. Нов систем омогућава да неке ствари буду једноставније, брже и боље, али у суштини гледано, без обзира на систем, који год он био, људи су ти који чине систем у реализацији Дневника. Без добре екипе, нема доброг Дневника", каже Миодраг Јанићијевић, реализатор.

"Промена у сложеном систему није једноставна, али је неопходна" 

Изазов је навићи публику на иновације, а притом задржати ниво квалитета садржаја који је императив јавног медијског сервиса.

"Ниједна промена у сложеном систему какав је телевизија није једноставна, али су нам промене неопходне, с обзиром на то да је наш циљ да гледаоцима пружимо што квалитетнији садржај пратећи развој технологије", каже Мирјана Брајковић, уредница Дневника

"После десет година рада на телевизији изгледа да сам и ја почео да примећујем форму, а не само суштину, тако да мислим да је изузетно значајно што и емисија Око силази у Студио 10, где ћемо, надам се, имати апсолутно слику на нивоу светских телевизија", каже Горислав Папић, уредник емисије Око.

„Довољно је да погледате студио и да видите како је леп, чист, уредан, функционалан, забаван, ако тако могу да кажем. Сада више немамо оправдања када је реч о студију, сада је до нас", рекао је новинар РТС-а Александар Стојановић.

„Са колегама из ударних информативних емисија имамо ту привилегију да кренемо из новог студија, да окренемо ново поглавље, да будемо бржи, бољи и да заиста искористимо све капацитете које овај нови студио нуди", истакла је Снежана Стаменковић Јојић, уредник и водитељ Културног дневника.

Искораком ка потпуној аутоматизацији, Радио-телевизија Србије прати светске технолошке трендове и остаје регионални лидер на медијском тржишту. Овим пројектом, медијски јавни сервис улази у равноправну борбу са европским и светским телевизијским станицама.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи