Читај ми!

Загреб, Сарајево и Београд јутрос међу пет најзагађенијих градова на свету

Према подацима сајта "Ај-кју ер" (IQAir) становници главног града Србије удишу ваздух који је оцењен као "нездрав", док квалитет ваздуха у Чачку има оцену "опасан по здравље". Осим Београда, међу првих пет градова на свету по загађености су Загреб и Сарајево.

У свим београдским општинама према подацима "Беоека", ваздух је означен црвеном бојом као загађен. То значи да је ниво ПМ 2,5 прелази 55,01 јединицу.

"Беоеко" наводи да се због таквог ваздуха здравствене тегобе могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група (стари, деца, особе са обољењима срца и плућа) могу јавити озбиљније здравствене тегобе него код здравих особа.

Осетљивим групама се зато препоручује да избегавају напорне активности у спољашњој средини и да активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

За остале у популацији препоручује се скраћивање дужине и интензитета напорних активности, као и прављење чешћих пауза у свим активностима на отвореном.

Чачак, ваздух опасан по здравље

Према подацима "Ај-кју ера" у Чачку је концентрација загађујућих честица ПМ 2,5 "веома нездрава" и, како се наводи, тренутно (око 9 часова) 46,9 пута виша од вредности коју прописује Светска здравствена организација.

Према подацима са тог сајта, концентрација ПМ 2,5 је 284 јединице, док је у Београду 166.

Поред Београда, на листи најзагађенијих градова су и Загреб и Сарајево. Загреб је на другом, а Сарајево на трећем.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара