Читај ми!

Подземни пролази Београда, између сцена из Хичкокових филмова и чекања процедура за обнову

Подземни Београд је прворазедна туристичка тура током које се обилазе лагуми, римски бунар, војни бункер, барутана. Подземни пролази у центру града на Теразијама су ругло престонице. Чак се и најпрометнији пролаз Безистан - лагано урушава.

Годинама кроз њих пролазимо са нелагодом, па и страхом. Лоше осветљење, инсталације које висе, графити, покретне степенице које су давно одслужиле своје, вода која се слива са плафона.

У Скупштини града кажу, сада чврсто обећавају, реконструкција теразијских подземних пролаза почиње у понедељак, 31. јануара.

"Сва три ће бити реконструисана до краја године. Биће замењене надстрешнице које су у веома лошем стању, биће урађене нове покретне степенице, нова лед расвета, биће потпуно очишћени од графита, сваки камен ће бити замењен, биће постављене камере и оно што је најважније ти пролази ће се сада редовно одржавати и они неће више бити ругло", каже Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Реконструкција подземног пролаза код Вуковог споменика, који подсећа на сцене из филмова са Хичкоковим потписом, сачекаће да се договоре град и Беовоз.

Безистан је још један запуштени део града, а некада је то била веома лепа амбијентална целина. Повезује Теразије са Тргом Николе Пашића и, даље, са најзначајнијим здањима у граду, градском и републичком скупштином.

Они старији, Безистан памте по радњицама у којима су се куповали беџеви, плоче, сувенири и рођендански поклони. Пројекат реконструкције Безистана урађен је пре четири године.

"Он је урађен на основу свих услова које је завод дао и има све наше потребне сагласности тако да се надамо да ће Безистан заблистати управо онако како је изгледао 1952. године, добијајући нове садржаје који иду у складу са новим временом, а опет одржавајући овај дух Ла Корбизјеа који овај простор има", напомиње Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Обнова Безистана чека измену и допуну плана генералне регулације којом ће то парче Београда постати јавна површина, јер је тренутно у власништву неколико правних и физичких лица. Тај план, пред градским одборницима, требало би да буде већ 14. фебруара.

"Тек након тога ми можемо, као Град, да обавимо поступак експропријације, односно да коначно овај простор упишемо на град Београд, будући да то тренутно није случај, те је то и основни разлог зашто Београд није могао да уђе у овај простор и реконструише га, с обзиром на то да парцела није наша", истиче Марко Стојчић, градски менаџер.

И тако, док се процедуре не заврше, на реконструкцију Безистана и Трга Николе Пашића чекаћемо до 2023. године.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво