Читај ми!

Ко проверева плинске боце у ресторанима брзе хране - најмања варница може да изазове експлозију

После експлозије плинске боце и пожара у ресторану брзе хране у центру Београда, када је једна особа погинула, Град је донео одлуку о рестриктивнијим мерама када је у питању коришћење бутан боца. Одлука је почела да важи 1. јануара, а пре седам дана избио је пожар и то поново у ресторану брзе хране, овог пута у Земуну. Када ресторани брзе хране представљају опасност за безбедност?

Никола Радовановић је локал брзе хране на Врачару отворио пре неколико месеци. Тврди да плинска боца коју је купио има све потребне дозволе за коришћење.

"Ја сам се распитао мало и купио нову боцу, питао сам да ли има атест и потребне папире, показали су ми све то, рекли су да није ни половна лоша, али најбоље је купити нову због сигурности", каже Никола.

Ипак, да то провери, у његов објекат контрола још није дошла.

"Још увек нико није позвао или дошао да нас упути шта како треба, да нам провери то, да нам покаже да ли исправно користимо и да провери боцу, али опрезни смо свакако", навео је Никола.

"Када завршимо са послом увече обавезно затворимо плин, а ујутру кад дођемо на посао одврнемо и тако стоји и јако је битно да буде отворен прозор зато да улази ваздух, да не буде затворена просторија због гаса", каже радник Немања Радовановић.

У претходних месец дана два ресторана горела су због експлозија плинских боца. Зато је неопходно да се овакви објекти стално контролишу. Град је ову обавезу преузео почетком године, али нема одговора на питање како ће те контроле изгледати.

Најмања варница може да изазове експлозију

Са Хемијског факултета још једном подсећају како се плинска боца правилно користи и тврде да само због неправилног руковања и неодржавања може доћи до експлозије.

"Углавном је проблем на цревима и спојевима где долази до цурења, јер ако негде пушта гас и најмања варница може да изазове експлозију", каже проф. др Горан Роглић са Хемијског факултета у Београду.

Посебна црева, спојнице и регулатори морају да се замене на сваке две године, али то треба да ради неко ко је стручан. Трошак је од 1.000 до 2.000 динара.

"Само уколико се боце купују код овлашћених сервисера и имају атест онда су сигурне за руковање", истиче професор Роглић. 

Првог јануара на снагу је ступила градска одлука да у ресторанима у стамбеним зградама не смеју да се користе отворени пламен и ћумур.

Ипак, таквих објеката је много и питање је када ће доћи на ред за контролу. Зато је важно да и сами власници буду одговорни, због своје и сигурности људи који у њима раде.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи