Читај ми!

Покварићу фризуру, поломићу нокте, мрзи ме да носим опрему – због чега се још бежи са физичког

Некада су ђаци бежали са свих часова, а физичко се једва чекало. Променила су се времена, па и деца. Нема тачних података о томе колико деце тражи поштеду од физичког, али према неким информацијама и до 10 одсто ђака је добије.

Девојчице чешће избегавају часове физичког него дечаци, показала су истраживања у четири средње школе у Новом Саду.

Као најчешће немедицинске разлоге за ослобађање наводе ризик од повређивања, обавезно ношење опреме, незадовољство физичким изгледом, а искуство говори да часове избегавају јер не воле физичке активности у школи, да не би поквариле фиризуру, поломиле нокат, или се ознојиле.

Професори у Земунској гимназији тврде да су њихови ученици заинтересовани.

"Волим часове физичког, зато што се одмалена, од треће године, бавим спортом. Био је то плес, гимнастика, пливање и стварно уживам, ово ми је један од часова на којима могу да се опустим, али и научим нешто ново", каже Калина Костецки из Земунске гимназије.

"Највише волим часове физичког зато што нам је то прилика да будемо мало више физички активни, некоме ко није физички активан, ко се не бави спортом, добро му ово дође", каже Лука Кукољ.

Ученик може бити ослобођен физичког и то оног практичног дела наставе, само ако за то имају оправдање од лекара. Лекари кажу да оправдања издају само ако би час угрозио здравље ученика, а то није чест случај.

"Оно што ми радимо на том часу, ученик који је ослобођен мора да одради теоријски део. Значи, он пре свега помаже у реализацији часа, да ли као судија, да ли помаже при асистенцији и све оно што радимо, он то мора теоријски да зна", каже Саша Порубски, професор физичког и здравственог васпитања, Земунска гимназија.

Средњошколци на часовима физичког и здравственог васпитања углавном раде атлетику и гимнастику. Професори подсећају да је физичка активност важна у том периоду због правилног држања, развоја кичме, дисања.

"Постоје индикације кад се одлаже повратак детета на часове физичког васпитања, конкретно, сада је актуелна ковид инфекција, па имате мононуклеозу, па још неке друге болести где се дете враћа у колектив, враћа у школу, али се саветује да један део наставе фиизичког васпитања не похађа", каже др Милена Јанићијевић, начелник педијатрије Дом здравља Вождовац.

"У овом времену када је и ковид присутан све више и више се појављује гојазне деце и ми морамо њих да научимо како да се односе према свом телу и када заврше своје школовање и да знају како да се хране и како да се односе према фиизичкој активности", рекао је Саша Порубски.

За само пола века број гојазне деце у Србији повећан је 10 пута, а више је и оних који имају проблема са кривом кичмом.

И док су девојчице спремне да због фризуре не раде физичко, с друге стране, радо иду у теретану, зашта њихови родитељи месечно издвајају не мале суме новца.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво