Читај ми!

И Крагујевац има своje херојe, Вукојица Цикотић и лекари спасили три живота

Чак три особе, за два дана, упале су у језеро у крагујевачким Шумарицама. У леденој води нашла су се двојица младића и једна жена. Од сигурне смрти спасили су их лекари Хитне помоћи и радник на језеру Вукојица Цикотић.

Три деценије Вукојица Цикотић другује са језером у Шумарицама. Зна му све мене, шумове и хуку. Плаховита, хладна вода најопаснија је зими, а тада је само он ту – да чује нечији врисак и позив у помоћ.

"Ја сам овде стао и видјео да се неко праћака у води и онда смо потрчали. Ја ту имам те појасеве спасилачке и онда смо то покушали да бацимо, да је спасимо, ако се увати за појас, она не може да потоне. Њу је пресекла вода, а сад је вода хладна и она би се удавила и у плићаку", прича Вукојица.

Вукојица и његов комшија, присебношћу и брзом реакцијом, извукли су 35-годишњу жену на обалу и позвали Хитну помоћ. Секунде су пресудиле, као и много пута до сада, каже овај скромни херој.

"Било је упадања исто кроз лед. Помагали смо, запомагали, вадили. Било је и младих људи и старијих људи. Сви смо ту спашавали", додаје Вукојица.

Тренуци између живота и смрти у леденој води, доводе до хипотермије и најчешће – фаталног испода.

"И зато је битно да се што пре не само извади из воде, и загреје, него да лекарске екипе што пре стигну на терен и укажу и брзу и адекватну помоћ пацијентима. Кад спасете људски живот, то је фантастичан осећај", наводи др Јелена Милановић из крагујевачке Хитне помоћи.

"Наравно да смо се осетили обојица, да смо спасили један живот који је млад", истиче херој Вукјица.

И то је за Вукојицу највећа срећа и награда. Сваки човек, коме је помогао, сваки удисај који је осетио – чине његов живот.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи