Читај ми!

Михајловић: Стабилно снабдевање енергијом, Србија увози између 15 и 20 одсто струје

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је да је снабдевање електричном, топлотном енергијом и гасом у Србији стабилно и да је захваљујући финансијској стабилности државе обезбеђена довољна количина енергије и енергената, као и да неће бити прекида у снабдевању домаћинстава и привреде.

Зорана Михајловић је изјавила да Србија од 11. децембра увози електричну енергију, али је суштина да ни грађани ни привреда не буду у проблему и да не долази до прекида у напајању, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

"У Србији је осигурано свакодневно снабдевање електричном енергијом захваљујући финансијској стабилности коју је обезбедила Влада. Увозимо електричну енергију, јер ЕПС још не може да производе довољне количине струје. Хладнији су дани, очекивано је да трошимо више", истиче Михајловићева.

У уторак је, додаје, увезено 16,4 одсто од укупне потрошње електричне енергије.

"Од када се десио колапс 11. децембра, увоз варира између 15 и 20 одсто, некад је било и више од 20 процената, али је добро што смо јуче у нашим термокапацитетима произвели више електричне енергије него тада", рекла је Михајловићева приликом обиласка радова на реконструкцији вртића у Врбасу.

Напомиње да се свакодневно анализира ситуација са угљем, да у томе учествују представници Министарства, Владе и стручњаци са факултета и да ће анализа показати шта је потребно урадити у наредном периоду.

Говорећи о цени на европским тржиштима, каже да очекује да ће цене струје и гаса наставити да расту.

"Цена струје је преко 200 евра за мегават-сат и не очекује се да ће бити нижа. Цена гаса поново расте, највише због економских и политичких односа између Русије и ЕУ. Као мала држава, ми смо захваљујући финансијској стабилности обезбедили довољне количине овог енергента, а потрошња у нашој земљи расте. Јуче је потрошено 14 милиона кубних метара гаса", рекла је Михајловићева.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи