Читај ми!

Почиње да ради Канцеларија за помоћ Србима избеглим из БиХ у заштити њихове имовине

У Федерацији БиХ у току је поступак усклађивања података из земљишних књига и катастра о земљишту, зградама и правима на основу стварне ситуације на терену. Од данас у Београду, у улици Гаврила Принципа 16, почиње да ради Канцеларија за помоћ Србима избеглим из Босне и Херцеговине у заштити њихове имовине у Федерацији БиХ.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, каже за РТС да негде око 400.000 породица полажe право у некој од 1.865 катастарских општина у Федерацији БиХ.

Цуцић је позвао Србе избегле из Федерације да се укључе и потраже своју имовину. Поручио је да ће им Србија у томе помоћи колико може, али да почетни корак треба да предузму они лично, да се информишу о својим правима и покрену заштиту своје имовине

"Много је важно да се заинтересујете за своју имовину и да не дозволите да нешто што је неко вековима стицао и градио, да то парче земље препустите ономе ко вам је управо ту земљу узурпирао. Узалуд сав напор, бесплатна правна помоћ, електронске канцеларије, приручници, узалуд свака врста тог водича кроз поступак ако ви ништа не урадите", истиче Цуцић. 

Објашњава да је право на утврђивање чињеница да они полажу право на ту имовину дугачак процес.

"Прво треба да буду довољно упорни, јер је процес дугачак, подразумева низ активности које се пре свега односе на утврђивање чињеница да полажу право на ту имовину или део имовине. Дакле, то су оставински поступци, прибављање осталих докумената које би требао неко у Федерацији да прибави по службеној дужности", објашњава Цуцић.

Додаје да поступак доказивања власништва над имовином отежава и то што у тим општинама немате своје представнике, али и то што у већини тих оппштина не живе Срби који би могли да их обавесте.

"Ако у тих 1.865 катастарске општине бар у 1.500 не живи више нико ваш – ко ће онда да вас обавести? А пропис предвиђа да је довољно да се то огласи на огласној табли или у локалном медију без икакве обавезе. Знате, Српска обавештава сваког власника без обзира на његову националну или другу одредницу не само телефоном већ и писаним путем да у том и том периоду дође како би се та хармоннизација извела", каже Цуцић.

Рекао је и да је већ направљен приручник за пријаву и заштиту права не непокретностима у Федерацији БиХ и да ће ускоро бити доступан код свих повереника Комесаријата.

"Информације о заштити имовине ће моћи да се добију и по општинама, али избегли или њихови наследници треба да дођу, да траже информације, покрећу поступке", рекао је Цуцић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво