Читај ми!

Ризичан пут од куће до школе због великог минуса – возачи пазите на ђаке

Ниске температуре су велики ризик за ђаке и њихов пут од куће до школе. Од почетка године страдало је 12 пешака, од којих су половина школска деца. Из МУП-а апелују да се у зонама школа поштује брзина од 30, а у насељеним местима од 50 километара на час.

МУП је најавио појачану радарску контолу у зонама школа и насељеним местима. Свако прекорачење биће драстично кажњено, а испред сваке школе биће и дежурни полицајац.

"Максималан број саобраћајне полиције биће у зонама школе, где ће регулисати саобраћај, а и санкционисати возаче који кршењем саобраћајаних прописа угрожавају безбедност ученика", каже Александар Раденковић из МУП-а.

Стручњаци упозоравају да се брзина прилагоди подлози, јер на минусу се зауставни траг повећава за 70 одсто. Једино брзине до 30 километара на час дају шансу деци да у контаку са возилом добију мање повреде.

"Сугеришем возачима да морају да прилагоде брзину временским условима и пешак не сме да их изненади на површинама као што је обележени пешачки прелаз", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Из МУП-а поручују да ће ова акција трајати цело полугодиште и упозоравају родитеље да децу сигурно превозе у седиштима, јер малишани могу погинути и као сапутници ако нису везани.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво