Читај ми!

Патријарх Порфирије о владици Лаврентију: Гајио је нежну љубав према свом народу

Патријарх српски Порфирије опростио се од епископа шабачког Лаврентија, истичући да је владика поштовао сваку личност, да је гајио нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме у невољи, као и да га је красила потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству.

Епископ шабачки Лаврентије преминуо је у 87. години.

 

"Ми се са тугом опраштамо од овог дивног архијереја и молимо Богу за покој његове душе, и у исто време се питамо шта нам то Бог указује када је овај час изабрао да себи позове најстаријег српског архијереја", навео је патријарх српски у својој поруци на Инстаграму.

Патријарх Порфирије је навео да су се у личности владике Лаврентија сабрале најлепше особине које су красиле ону плејаду српских архијереја који су у доба блаженог спомена патријарха српског Германа пуног тешких искушења, ''чували и очували Виноград Господњи засађен у српском народ".

"Уз поштовање сваке личности, нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме у невољи, самопрегор, здраво родољубље, мудро избегавање непотребних сукоба и спремност на компромис на добро Цркве и народа, љубав према богослужењу, али и према књижевности и неговање народне културе, ово поколење архијереја, а посебно владику Лаврентија, красила је потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству", истакао је патријарх Порфирије.

Ето, то нам, написао је патријарх српски, "Бог и поручује данас када је после 64 године монашке и 55 година архијерејске службе, у своје Царство позвао епископа шабачког Лаврентија".

"Вечан ти помен достоблажене и приснопамјатне оче и брате Лаврентије", закључује се у објави патријарха српског Порфирија.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво