Читај ми!

Имате занат у рукама, а немате диплому да то докажете – како до признања претходног учења

Нови вид образовања – признање претходног учења однедавно је доступно у Србији. Директорка техничке школе "Дрво арт" из Београда Зорица Ђоковић каже за РТС да је то намењено пре свега особама које годинама раде неки посао, а немају диплому и сваки пут када мењају послодавца морају да доказују да заиста то знају да раде и третирају се као неквалификовани радници. Објаснила је и каква је процедура добијања цертификата.

Зорица Ђоковић наводи да је признање претходног учења стандардизовани поступак током којег се особама које имају одређена знања и вештине, знају да раде неки посао, али немају цертификат, диплому, никакав папир о томе омогућава да га сада добију од признате институције.

Истиче да је ова могућност намењена свим особама које имају одређене вештине, баве се одређеним послом, али званично нису цертификоване.

"То су особе које годинама раде неки посао, а немају диплому и онда сваки пут када мењају послодавца они морају да доказују да они заиста то знају да раде и третирају се као неквалификовани радници, па то утиче на њихову плату", додаје Ђоковићева.

Додаје да то уверење могу добити и људи који су из хобија научили нешто да раде.

Наглашава да теоретски могу сви да се пријаве, али да је смислено да то раде људи којима тај цертификат заиста треба.

"Ми смо конкретно верификовани за квалификацију столара. Људи који то умеју да раде, а заправо немају никакав званични документ о томе, они долазе у школу и разговарају са саветником, објасне шта умеју да раде, он и објасни која је процедура и онда то лице одлучи да ли жели да уђе у процедуру", наводи Ђоковићева.

Након тога се одређује ментор, наставник стручних предмета, који помаже том лицу да докаже да све то зна да ради.

"Овде се не ради о обукама, да неко дође код нас па га ми учимо, него они дођу са неким знањима и вештинама и наше је само да проценимо колико он то зна", наглашава Ђоковићева.

Истиче да се најпре уради тест самопроцене, након тога сачињава портфолио који може бити снимак где он показује да уме то да ради или препорука ранијих послодаваца.

На питање шта ако се догоди да кандидат не задовољи критеријуме, Ђоковићева каже да квалификација може садржати и више занимања.

"Квалификација столара подразумева и грађевинског столара и бродостолара и формирача и столара који прави намештај и оног који одржава тај намештај и ту је више занимања и неко може да добије само за једно од тих, а не за све. То се процењује", објаснила је Ђоковићева.

Такође, додаје, ако је кандидат задовољио само једну компетенцију, он ће добити потврду да то уме да ради, па следећи пут кад се пријави не мора све испочетка да пролази.

"То је врло важно за све људе који желе да се пријаве, јер су они обично уплашени и брину да ли ће да задовоље критеријуме, али тај процес је толико индивидуализован", наводи Ђоковићева.

Објаснила је да цео овај процес траје краће од три месеца.

Истиче да је ово веома важно, јер постоји дефицит мајстора одређених занимања.

"Ти људи који знају то да раде моћи ће да коначно добију потврду о томе. Важно је за њих, али и за компаније, јер да би се добио цертификат о квалитету и да би могли да се учествују на тендерима, када је реч о компанијама које послују на тржишту ЕУ, неопходан је одређени број квалификованих радника", закључила је Ђоковићева.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара