Читај ми!

Слаткасти укус, али и зарада од зелене салате - "путерица" стиже у Пољску и Румунију

У пластеницима у Јужном Поморављу зелена салата се производи на око 400 хектара. Берба је у пуном јеку. Повртари су задовољни приносом, квалитетом и ценом зелене салате. У последње две године веома је тражена и на страном тржишту.

Слаткастог је укуса, слатка је и зарада од зелене салате. Није захтевна, не загрева се, а уложено се брзо врати. Од садње до бербе два и по месеца. Са пола хектара, породица Настић из села Стајковца убраће 60.000 главица путерице.

"Ту је нека сигурност. Сав новац који узмемо од зелене салате можемо да уложимо у даљу производњу поврћа и зато је доста исплатива", каже Ивица Настић, повртар из Стајковца.

Уз салату годишње испоруче тржишту и око 400 тона краставаца, парадајза и купуса. Шире засаде али и капацитете за грејање и складиштење.

"Хектар и по пластеничке производње. Тренутно је можда улог годишњи око 50, 60.000 евра", каже Ивица Настић.

У протекле две године производња зелене салате је удвостручена. Од септембра до половине априла, лесковачки повртари посаде и уберу око 50 милиона главица. 80 одсто се извози.

"Највеће количине зелене салате извезу се у Пољску и Румунију. Разлог томе је што је нема у земљама у окружењу. Нема је тако доминантно као на нашем подручју", рекла је Јелена Стојиљковић, саветодавац ПССС Лесковац.

Добро се продаје и на лесковачкој зеленој пијаци.

И на минусу за повртаре предаха нема. Кад исеку салату, креће расадјивање краставаца који уз догревање на тезге стиже са првим пролећним данима.

У пластеницима који се простиру на 2.100 у Јужном Поморављу годишње се произведе око 3.500 вагона раног поврћа.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара