Читај ми!

Пливање за Часни крст широм Србије, десетогодишњак победио у Ариљу

Богојављење је један од 15 највећих хришћанских празника, установљен у спомен Христовог крштења. На овај празник плива се за Часни крст - и данас, као и прошле године, због пандемије, мање је учесника. Десетогодишњак први допливао до крста у Ариљу.

Традиционално пливање за Часни крст је на Дунаву у Земуну одржано 25. пут. Деоницу дугу 33 метра, што симболизује године које је Исус провео на земљи, препливало је више од 200 пливача.

Одлуком организатора, овога пута могли су да пливају само старији од 18 година, а први је до крста стигао Ђорђе Лукић.

"Осећај је неописив. Први пут пливам. Пријавио сам се да испуним овај дан, зато што сам Србин, зато што сам православац", рекао је Лукић и поручио да су сви учесници победници, а да је он само имао мало више среће.

У Петровцу на Млави за Часни крст пливало је 26 учесника, а најмлађа је била 12-годишња Милица Радојковић. Први је до крста стигао Часлав Чупић.

Организатори овогодишњег пливања за Часни крст су Општина и Спортски савез, под покровитељсвом свештенства.

Дечак први стигао до крста на Великом Рзаву

До Часног крста на Великом Рзаву у Ариљу први је допливао десетогодишњи Андреј Ковачевић.

"За Богојављење се ваља купати у реци, а ја пливам од шесте године уз ујака и након четири године сам први пут узео крст", рекао је Андреј.

На Великом Рзаву такмичило се више од 30 пливача из Ариља, али и из околних градова Ивањице и Пожеге, јер тамо није било организованог пливања ове године.

Уз поздрав "Бог се јави" у готово потпуно залеђени Дунавац у Ковину скочило је тридесетак пливача, међу којима и две девојке.

До Часног крста први је допливао потпоручник Војске Србије, 24-годишњи Александар Стаменковић, син прошлогодишњег победника мајора Ненада Стаменковића.

Догађај је испратило неколико стотина мештана, који су аплаузима поздравили храбре привлаче и поручили да су сви они победници.

У Чачку до крста први стигао 12-годишњи дечак

Пливање за Часни крст на Богојављење по 19. пут организовано је и у Западној Морави у Чачку, а до крста је први стигао дванаестогодишњи Павле Мечанин.

И поред погоршане епидемијске ситуације, 106 девојака и младића се пријавило за пливање, а цео догађај је пратило неколико стотина грађана.

Пливање је организвано на градској плажи поред Спортског центра "Младост", који је са Народним музејом из Чачка организатор догађаја, а почетак је означен пуцњем из трешњевог топа.

Младом Павлу ово је трећи пут да учествује у пливању за Часни крст.

"Кренуо сам да пливам за себе, нисам знао да ћу да победим", рекао је дечак.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић честитао је свим пливачима, а посебно оним најмлађим.

"После годину дана паузе, због актуелне ситуације, ове године смо наставили традицију, пливања за крст у нашој Западној Морави. Честитке свим учесницима и организаторима, највише младим учесницима, Павлу Мечанину, који је и победник, али и његовим колегама и колегиницама који су га пустили да он први скочи у Мораву и дође до залеђеног крста", рекао је Тодоровић.

За све учеснике вечерас ће бити приређена Богојављенска академија у великој сали Дома културе.

Пливало се и у леденој Власини

Победник пливања за Часни крст на Власини у Власотинцу је Никола Станковић, двадесетогодишњи фудбалер из овог места.

У ледену Власину, где је температура један степен, ушло је 20 такмичара са читавог југа, међу којима је и једна девојка.

Прошле године пливање није организовано. Ове године свим учесницима била је неопходна ковид пропусница.

Све учеснике 15. пливања за Часни крст благосиљао је владика нишки господин Арсеније.

Победник, коме је ово друго учешће, добио је златник.

Истовремено на обалама Власине одржана је традиционална Пихтијада. На југу земље пихтије се не једу пре Богојављења, па зато нема куће која их на Крстовдан не кува нити славске трпезе на Светог Јована без овог специјалитета.

У Шапцу пливање са крстом уместо за крст 

Уместо за, у Шапцу се пливало са Часним крстом.Традиционална манифестација у том граду је ревијалног карактера, а у хладну Саву ушло је четредесетак момака.

Због ковида мање је учесника него претходних година, а бројна публика која је бодрила пливаче могла је да се загреје куваним вином. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво