Читај ми!

Џиповима на банатске њиве, бахати појединци угазили оранице

У Јужном Банату је пшеница ове године посејана на више од 21 хиљаду хектара, што је нешто више него лане. Тренутно је у добром стању, јер је снег донео потребну влагу. Пољопривредници су за сада задовољни, мада се поједини Панчевци жале да су им изгажене њиве.

Пшеница је тренутно у фази два развијена листа и почетка бокорења. У земљишту има залиха влаге још од новембра и децембра, а мраз који је био претходних дана није имао лош утицај. Задовољни су и пољопривредници и стручњаци из Института Тамиш у Панчеву.

"Имам 60 ланаца посејане пшенице и у добром је стању, за сад. Овај снег је добро дошао, покрио је да не измрзне, али нисмо имали неког јаког мраза," рекао је Ђорђе Чизмаш, пољопривредник.

Богдан Гаралејић са Института Тамиш Панчево рекао је да имамо резерве влаге. "Овај снег ће допринети томе још мало, у површинском слоју, после отапања биће до 20 центиметара дубине заиста влажно," навео је Гаралејић.

Иако временске прилике пољопривредницима не праве штету, праве је бахати појединци, који су џиповима изгазили поједине њиве. И то није први пут.

"С овим џиповима иду, иживљавају се. сад су ми изгазили око 4 хектара, окретали су се, направили су ми циркус. Ја не знам какви су то људи, да он гази пшеницу, то је хлеб, ми се мучимо, ја други извор прихода немам," навео је пољопривредник Ђорђе Чизмаш

Пољопривредници тренутно набављају азотна минерална ђубрива, а највише се користи уреа.

"Уколико желе да прихране пшеницу уреом, користи се одједном, не дели се у два дела, као што је амонијум нитрат или кан и та примена почиње крајем јануара и почетком фебруара," истакао је Богдан Гаралејић из Института Тамиш Панчево

Још један савет је да се ђубриво баца на расквашено, а не смрзнуто земљиште, и то пре неких падавина, кише или снега.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво