Читај ми!

Данас је Богојављење, обичаји кажу да почињу дани погодни за венчања

Богојављење је празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Један је од 15 највећих хришћанских празника. Традиционално се на овај дан плива за Часни крст, што ће ове године у неким местима изостати због лоше епидемијске ситуације.

Данашњи празник обележава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у реци Јордану. 

Први пут остварено је Свето Тројство - у Божјем гласу са неба који рече: "Ово је Син мој", крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа.

Многи народни обичаји и веровања се односе на Богојављење. На овај дан освештава се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела.

Сматра се лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Данас се поздравља речима: "Бог се јави" или "Христос се јави", а отпоздравља са "Ваистину се јави".

Без обзира на то у који дан падне, на Богојављење се никада не пости. Некрштени дани, започети на Божић, завршавају се овим даном.

По обичајном календару данас почињу дани погодни за венчања.

Пливање за Часни крст обичај је који се одржава у многим нашим крајевима, али ове године ће изостати у многим местима због лоше епидемијске ситуације.