Читај ми!

Aтанацковић: Надлежни органи ће утврдити шта се дешавало у ЕПС-у, рудари нису одговорни

Истрагу о томе шта се дешавало у Електропривреди Србије и да ли постоји и чија кривица утврдиће надлежни органи, а не унутрашња контрола ЕПС-а, која је оптужила запослене како би се руководство аболирало, рекла је Јованка Атанацковић, државна секретарка Министарства рударства и енергетике.

Јованка Атанацковић је, гостујући на Телевизији Инсајдер, рекла да одговорност није на рударима, већ на руководству ЕПС-а и да нема саботаже, већ нерада, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Истакла је да нису рудари криви, већ су, наводи, они су спасли систем, вадили блато током ноћи 12. децембра.

"Унутрашња контрола је орган ЕПС-а. Не могу да улазим у то шта су они нашли на терену, али ако већ постоји такав орган унутар ЕПС-а, онда је требало да ради целе године, да већ у априлу дође до сазнања и каже да копови нису били спремни, онда је требало да буде на лицу места када је блато убацивано у блокове. Не знам шта је унутрашња контрола ЕПС-а, али знам шта је полиција, знам шта је БИА и шта је тужилаштво - то су органи који треба да утврде шта се дешавало. Оно што је познато јесте да је постојао нерад, ако је то саботажа - онда прихватамо", рекла је државна секретарка Министарства.

Атанацковићева је рекла да постоји јасна разлика између радника и менаџмента ЕПС-а, које је требало другачије да води систем.

Додала је да верује да ће надлежни органи проверити кривичне пријаве које је поднело Министарство.

"Причамо годину дана да јавна предузећа у енергетском сектору не раде како треба. На почетку рада смо поднели кривичне пријаве због в. д. стања и против Грчића и против Бајатовића и Дукића. Другу кривичну пријаву против Милорада Грчића поднели смо због сазнања до којих смо дошли после низа догађаја од 12. децембра, који су довели до колапса у електроенергетском систему. Министарство је урадило свој део посла, Министарство нити именује, нити смењује директоре, то ради Влада. Ми смо указивали на проблеме, то је наш посао", изјавила је Атанацковићева.

Додала је да је Министарство протеклих годину дана постављала питања што је, каже, њихов посао и њихово право. Менаџмент, додаје, нема право да не одговори, да не долази на састанке и да говори неистине.

Државна секретарка је рекла да су недостатак инвестиција и вишегодишње неодговорно руковођење главни узроци проблема.

"Проблем је што 30 година ЕПС није изградио ниједан капацитет. Имамо неке капацитете изграђене шездесетих година, имали смо среће што до сада није било хаварија. Али, то је све резултат нерада. Није посао Министарства да ложи котлове, да копа угаљ и проверава квалитет. Наш посао је да водимо рачуна о енергетској стабилности земље. Зато је основана радна група за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, у чијем раду учествују не само ЕПС, ЕМС и ЕДС, него и предузећа у гасном сектору, топлане и сви други који су задужени за производњу и дистрибуцију енергије и енергената", рекла је Атанацковићева.

Поновила је да је држава, захваљујући финансијској стабилности, обезбедила довољне количине електричне енергије, да неће бити рестрикција, али да је новац који је утрошен за увоз струје могао да буде уложен у нове енергетске капацитете.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара