Читај ми!

Донацијама винара завршава се изградња највећег храма у Александровцу

Нови храм у центру Александровца, посвећен Сабору свих Српских светитеља, највећа је сакрална грађевина у благородној Жупи. Саграђен добровољним прилозима верника из регије Три Мораве и дијаспоре, донацијама привредника и општинским средствима пример је задужбинарства. У акцију завршетка храма и уређења порте уључили су се и винари.

Све што се гради за будућност многих генерација траје дуго, кажу у Жупи, како би се што више људи укључило у заједнички подухват.

Темељи храма у Александровцу освештани су почетком деведесетих година прошлог века, а покривен је 25 година касније. Пре три године стигла су и звона и уочи Васкрса тада је одржана и прва служба.

Вино је неодвојиво од хришћанства, као и они који га производе. Радован Ђорђевић најшколованији винар у Жупи технолог је и манастирских подрума у Букову и у Студеници. Пририкључио се и овој акцији.

"Негде пред Нову годину је дошао позив односно апел наших свештеника да колико ко може помогне са неком донацијом вина које ће бити продато и тај новац ће бити искоришћен за завршетак изградње храма и сређивање порте", рекао је енолог др Радован Ђорђевић.

Винар Анта Рашковић, из Виткова код Александровца, рекао је да се доста винара укључило у ту добровољну акцију. 

"Свако је дао, мислим да је по десет пакета вина које је послато у дијаспору, конкретно, мислим у Швајцарску где ће наши људи моћи да купе наша вина тамо и тиме да учествују у изградњи храма", рекао је Рашковић.

Новац од продаје Жупских вина намењен је за уређење порте, а делом и за осликавање цркве.

"Kада винари помогну цркви, кад помогну кроз свој производ своје вино, дарујући га цркви на један посебан начин, онда је то у ствари само једно уздарје које они у знак захвалности врате Богу. Оне дарове које је Бог дао овде и сада они кроз помагање својој цркви и оплемењивањем овог храма и ове порте која треба да се заврши у ствари показују да су благодарни Богу", казао је протојереј Вукман Петровић, старешина цркве.

Одмакло се и са изградњом парохијског дома. Уређењем порте, у склопу које је и музеј виноградарства и винарства, завршиће се јединствен верски и туристички комплекс у коме ће осим Жупљана уживати и бројни гости који походе наше највеће виногорје.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара