Читај ми!

Реституција и обвезнице, када, како и коме се исплаћују - за РТС појашњава Страхиња Секулић

Први пут, држава је емитовала обвезнице за измирење обавеза по основу обештећења за одузету имовину. Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је за РТС да ће у марту бити исплаћена аконтација, а прва рата обвезница идуће године. Тих 69 милиона евра које је држава емитовала пре пар дана ће бити исплаћене на период од 5, 10 и 12 година. Обвезнице гласе на име, испалата је у еврима, камата је 2 одсто, неопорезоване су.

Износ емитованих обвезница је 69,5 милиона евра. Следеће године биће испалата првих обвезница Србије - то је износ који је утвђен на основу решења које је Агенција за реституцију донела закључно са 30. јуном прошле године.

Гостујући у Дневнику РТС, директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је да ће ове године бити исплаћена аконтација од више од пет милиона евра а прва рата обвезница биће идуће године, тих 69 милиона евра које је држава емитовала пре пар дана ће бити исплаћено на период од 5, 10 и 12 година.

Према његовим речима, сваке године, сваког јануара ће држава емитовати нови пакет обвезница, на основу решења Агенције.

Прва емисија обвезница биће исплаћена 14. јануара следеће године, а ове године аконтација.

"Крајем марта, 31. марта следи аконтација, следеће године обвезнице и следеће године биће исплаћена аконтација за решења која добијемо 30. 6. и трајаће док се не оконча посао", рекао је Секулић.

Рочност обвезница је пет, 10 и 12 година, сваке године исплата

"Како доспевају, на десет година, 10 посто сваке године, на пет година 20 посто. Грађни ће добити обвезнице са роком доспећа, сваке године добијаће исплату обвазница. То су државне, првокласне, сигурне обвезнице и може се трговати њима", објаснио је Секулић.

Каже да је механизам који је успоствљен почео да ради, и функционисаће до краја исплате.

Обвезнице гласе на име, испалата је у еврима, камата је 2 одсто, неопорезоване су.

Предаја документације и отварање рачуна

Секулић каже да што се тиче аконтације, довољно је да се обавести Министарство финансија о текућем рачуну. Што се тиче обвезница, неопходно је отворити два рачуна, власнички - на који се уписују обвезнице и наменски рачун преко кога се исплаћују обвезнице.

Додаје да Поштанска штедионица ради то ефикасно а и банке су се добро организовале и отовриле рачуне без проблема.

Нерешени предмети

Секулић износи податак да има још 11.500 предемета које треба урадити, 63.000 предемета је урађено, за наредне четири године завршиће се посао доношења решења.

Према његовим речима, биће сложених предмета који ће се радити, "говорим о првостепеним одлукама Агенције за реституцију, онда се чекају другостепене одлуке органа Министарства финансија и судова".

"Онада настаје поступак закључивања процеса реституције где можда неће бити толико укључени други државни органи. Агенција је дужна да сравни стање, да сачини архиву и преда држави и успостави механизам обавештавања државних органа, шта је одлучено у реституцији", указао је директор Агенције за реституцију.

Посао реституције мора бити такав да се не отварају поново непотребни процеси. Мора се закључити на начин да нема дилема, подвукао је Секулић.

Коефицијент повраћаја имовине

Секулић каже да то јесте 15 одсто и да је Влада утврдила тај коефицијент. "Закон је предвидео две милијарде као максимални износ обештећења који може бити исплаћен. Процена имовине која је рађена са Пореском управом која не може бити враћена је 13,4 милијарди евра", каже Секулић.

Реституција је такав процес, не може се све вратити у пређашње стање, као некада. Свака држава је слободна да сама одлучи да ли жели да има реституцију, да одређује правила онако како је могуће,  да се не угрози економска стабилност државе, ради се о огромном новцу и мора се бити опрезан, упозорио је Секулић.

"Различити су модалитети. Србија је фер и није се бавила скривањем, демагогијом, отежавањем права грађана на било који начин, оно што је законска обавеза се испуњава", закључио је Секулић.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи