Читај ми!

Запуштен Споменик палим борцима код Куле Небојше, ко је одговоран за трагове гума и разровану земљу

Запуштени Споменик палим борцима у Првом светском рату на платоу код Куле Небојше није само питање бахатости и немара, већ и односа према прошлости. На кеју и на шеталишту увек има аутомобила, као и трагова гума и разрованих зелених површина, и то испред Споменика. Надлежни кажу да ће тај простор уређивати "Зеленило Београд", када почну радови на изградњи линијског парка. Екипа РТС-а причу је снимила пре неколико дана, али ништа се није променило, осим што се снег отопио.

На кеју у близини Куле Небојше увек има аутомобила, па чак и тамо где им није место – на шеталишту. Има и трагова гума и разрованих зелених површина, и то испред Споменика палим борцима у Првом светском рату.

Грађани кажу да аутомобили сметају и да је недопустиво да неко уопште ту пролази аутомобилом, али и да је потребно да неко то да контролише.

Рампе нема и неколико стубова недостаје, па возила без контроле несметано пролазе. У писменом одговору Секратаријата за саобраћај кажу да тај простор није у њиховој надлежности.

Тај простор је, неки би рекли, света земља на којој су се водиле тешке битке српске војске против удружених и далеко моћнијих снага немачких и аустроугарских трупа, у октобру 1915. године.

"На овом простору су остали посмртни остаци бројних српских војника, као и аустроугарских и немачких", објашњава историчар Ненад Лајбеншпергер из Републичког завода за заштиту споменика културе.

Додаје да простор на којем се налази неко спомен-обележје мора да се одржава редовно и да буде у достојанственом стању.

"Не би требало да постоје колотрази као овде на травњацима који постоје около, с обзиром на то да је предвиђено да буде травната површина, и да се на тај начин и одржава. Онда би ту требало забранити пролазак моторним возилима и камионима који знају да пролазе овуда", каже Лајбеншпергер.

Споменик спада у ред оних од изузетног значаја, јер се налази у склопу Београдске тврђаве. Као такав, у случају обнове, у надлежности је републичког Завода за заштиту споменика културе, али, како тврде из Завода, то не обухвата његово одржавање.

"Редовно одржавање је на локалној самоуправи или предузећу која локална самоуправа одреди за то", истиче Ненад Лајбеншпергер.

Планови да се простор уреди у оквиру су припрема за креирање Линијског парка. Од Градског урбанисте Марка Стојчића екипа РТС-а је добила информацију да би радови могло почети већ наредног викенда, а да ће простор око споменика уређивати ЈКП "Зеленило Београд".

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара