Читај ми!

Златни олимпијац и ђак генерације Добрица Јовановић – студент престижног МИТ-а

По зваршетку Математичке гимназије, многи њени ђаци је често посећују – као предавачи или долазе на донаторске вечери да сачувају контакте. Међу њима је и студент прве године МИТ-а Добрица Јовановић. Kао најуспешнијем матуранту припала му је новоустановљена награда "Михајло Спорић".

Интересовање за математику и физику Добрицу је одвело до Математичке гимназије, па до МИТ-а.

"Нека највећа такмичења су ми у протекле две године када сам био трећи и четврти разред. Тада сам освојио две златне медаље на Међународној олимпијади из математике, и златну медаљу на европском првенству из физике. То су ми можда најбоље медаље", каже Добрица Јовановић.

Објашњава како се одлучио за МИТ.

"Био сам примљен на МИТ, а на Kембриџу нисам добио стипендију. Тако да нисам донекле бирао, али касније, када сам се информисао, заиста сам схватио да је МИТ одличан и да можда чак и систем рада мени више одговара. Могу да се посветим ономе што волим и да узимам оне курсеве који су ми најзанимљивији", истиче Добрица.

По завршетку зимског распуста враћа се на факултет, јер се тамо, уз поштовање противепидемијских мера, настава одржава уживо.

О избору предмета каже да је систем на факултету такав да мора да узме и неке друштвене предмете.

"То се мени на прву лопту није свидело. Онда када су ме, да кажем приморали, некако ми је драго што сам узео на пример филозофију, и то ми је био баш занимљив курс. Овог семестра сам одлучио да узимам само курсеве из математике и физике", каже студент прве године МИТ-а.

Планира још да се бави истраживањима и да упише докторске студије. Онима који ове године треба да упишу студије, саветује да упишу оно што желе.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво