Читај ми!

И ове суботе блокаде против Рио Тинта на више локација у Србији

На више локација у Србији Савез еколошких организација Србије поново је организoвао блокаду путева са захтевом да се обустави пројекат "Јадар" компаније "Рио Тинто" за експлоатацију литијума. Између осталог, био је блокиран пут ка граничном прелазу "Трбушница", као и Ибарска магистрала. Инциденти у Прељини и Шапцу.

Чланови удружења "Не дамо Јадар" и грађани блокирали су магистрални пут Шабац-Лозница-Мали Зворник, у близини граничног прелаза "Трбушница" са Републиком Српском.

Блокада је трајала од 13 до 15 часова, а уједно је и онемогућен рад граничног прелаза у том периоду.

Грађани су изашли на пут са захтевом да се повуче пројекат "Јадар", а протест је започео мирно.

У 13 часова је блокиран и ауто-пут код Центра "Сава" у Београду.

Протест је трајао нешто мање од сат и по времена, уз мањи инцидент када је један аутомобил покушао да прође кроз блокаду, али су се грађани окупили око возила и возач је био приморан да се врати назад.

Пропуштана су санитетска возила и хитни случајеви.

Инциденти у Прељини и Шапцу

Као што је најављено, у 13 часова блокирана је и Ибарска магистрала у месту Прељина код Чачка, а протест је трајао око сат времена.

Километарске колоне створиле су се на путевима ка овој веома фреквентној локацији која се налази између два кружна тока који воде ка центру Чачка и ауто-путу Милош Велики.

Ту су се догодила два инцидента, када су неки возачи покушали да пробију блокаду.

Све се завршило без већих проблема, а возачи су пуштени да прођу, јавља извештач РТС-а са лица места.

И на блокади моста у Шапцу, која је трајала око сат и по времена, дошло је до инцидента.

Блокада моста преко Саве код Шапца почела је неколико минута после 13 часова. Првих пола сата, окупљени грађани пропуштали су аутомобиле са децом, било је и неколико краћих расправа са возачима који су чекали у колони.

Инцидент се догодио нешто после 13.30. Грађани који су блокирали мост пропустили су возило Хитне помоћи, а за санитетом је кренуо возач "аудија" са шабачким таблицама и покушао да пробије блокаду.

Том приликом повређен је Душан Туфегџић, члан председништва Покрета "Буђење".

Окупљени су позвали Хитну помоћ која је одвезла повређеног човека који се жалио на бол у нози. Протест је завршен око 14.20 када је дошла полиција.

Дописник РТС-а јавља и да је од 13 до 14 часова био блокиран саобраћај на златиборском путу, код Ложионичког моста у Ужицу. Протест је прошао без инцидената, а возила се сада несметано крећу.

Протест је без инцидената одржан и у Пожеги.

Окупљени траже да све потписано са Рио Тинтом буде стављено на сто, односно објављено, и да се укине уредба Владе о просторном плану за пројекат "Јадар".

Међу учесницима протеста се чуло да је због погоршања епидемијске ситуације било мање учесника од уобичајеног броја.