Читај ми!

Завршени најтежи радови на мосту код Сремске Раче – нова спона Србије и Републике Српске

Грађевинари на новом мосту код Сремске Раче започели су нову годину завршетком најтежег посла – премошћавањем реке Саве. Такозвана Сремска деоница, мост и нова траса од Кузмина, чија је изградња почела крајем 2019, прва је веза ауто-путем између Србије и Републике Српске.

Направљена у Турској, конструкција тешка 5.500 тона у деловима је стигла у Србију. Склопљена је на савској обали за коју је уз тешку механизацију направљен потпорни насип у који је утрошено 100.000 кубних метара материјала.

Шест месеци је требало да 330 метара обе траке моста буду прегуране на носеће стубове у реци. Изузетно компликован грађевински захват завршен је у 13 фаза.

"Припрема за сваку фазу траје око 15 дана, при томе само нагуривање моста траје један радни дан током кога може да се превуче само 30 метара челичне конструкције. Само превлачење врши се помоћу моћних хидрауличних преса вучењем каблова који су закачени за доњи део конструкције. На том послу сваког дана радило је око 120 радника", објашњава Весна Копривица из компаније "Ташјапи", одговорног извођача радова.

Радило се и за Нову годину и за Божић. После премошћавања, настављено је са расклапањем кранова. Биће уклоњен и потпорни насип.

На обе стране реке су 23 стуба, поједини су већ спојени. Нови мост биће  дугачак 1.320 метара, а целом трасом од Кузмина биће решене досадашње муке са граничним прелазом у селу.

Том магистралном деоницом прође неколико пута више возила него што има становника у Сремској Рачи, а они свакодневно од куће до њиве, посла или школе морају преко границе. Гужве и колоне су вишедеценијски проблем и путника и становника.

Упоредо са мостом, кроз атаре три села гради се и 16,5 километара ауто-пута. Међу 450 радника турског извођача, трећина је из Србије.

"Изводе се радови на изради насипа, рок по уговору је 48 месеци. Са мостом смо испред динамике, сигурни смо да ћемо испоштовати рок што се тиче моста и ауто-пута, а верујем да ћемо завршити и пре рока", истиче Весна Копривица.

Више од два милиона путника годишње пређе Саву. Породичне и привредне везе су нераскидиве, а нова траса биће бржа и боља спона Републике Србије и Републике Српске.