Читај ми!

Херој са Дунава Ренато Грбић: Само две девојке су ми се јавиле после спасавања

Иако није јавна личност, скоро да нема Београђанина који није чуо за Рената Грбића. Он је последњих година из Дунава спасао више од тридесет људи. Последњи пут пре два дана.

Ренато Грбић, чија се породицама генерацијама бави риболовом, први пут је спасао некога из реке пре више од 20 година и, како каже, нису сви били срећни и захвални због тога.

"Било је то пре 20 и нешто година када сам се са братом од стрица враћао са пецања. Враћајући се ка Панчевачком мосту нешто је пало у воду. У питању је био момак тада мојих година кога смо после краћег убеђивања увукли у чамац", описао је током гостовања у Београдској хроници Ренато Грбић.

Сва спасавања у којима је учествовао Ренато била су из чамца јер, без обзира на то колико сте добар пливач, то је једина шанса да се стигне до особе која скочи у реку да се спасе, збрине и утопли до доласка хитне службе.

Многи од њих нису желели да буду спасени, тако је било и са последњом особом коју је пре неколико дана извукао из Дунава. 

"Захвалност ми не треба, једино бих волео да их после видим, да попричамо о проблемима због којих су се одлучили на такав корак. Али само две особе су се касније јавиле. Две девојке, једна ме је звала и на свадбу, добила је и дете. Друга је девојка која је скочила са непуних 16 година, и она се јавља, долазила је са мајком. И нико више", каже Ренато.

Кобне околности: Хладна вода и топла одећа

Говорећи о случају несталог младића из Сплита, Ренато каже да ако неко доспе у воду у зимском периоду дављење је врло често због хладне воде, брзине реке и топле одеће коју зими носимо а која се брзо натопи.

"У хладној води се загрејано тело после 10-15 минута неминовно анестезира. Особа упадне у стање слично дејству анестезије, упадате у сан без, болова и патње. Ако је стварно Матеј био у води, трагичан крај је нажалост неминован", био је искрен Ренато.

Искусни алас који је сваки дан на реци из искуства каже да је могуће и да се неко никада не пронађе, да се тело закачи за нешто на дну али и да зими цео процес траје знатно дуже пре него што тело утопљеника исплива.

Каже и да је и сам, без обзира на искуство, два пута могао да се удави у реци.

"Увек се учи о животу на реци, она мора да се поштује. Дунав не прашта без обзира на искуство... И ја сам због брзоплетости био у ситуацији да се удавим пар пута", рекао је у разговору за РТС Ренато Грбић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво