Читај ми!

Радна група за безбедност и заштиту новинара позива политичаре да се уздрже од неодмерених изјава

Мора се обратити пажња на то како се актери у јавном животу односе према медијима и новинарима, поручила је Радна група за безбедност и заштиту новинара. Позвала је политичаре да се уздрже од било каквих неодмерених изјава које могу имати последице на свеукупну атмосферу у друштву.

Радна група за безбедност и заштиту новинара позива све учеснике у јавном простору да воде рачуна о свакој изговореној речи, саопштила је Влада Србије.

"Ово се нарочито мора имати у виду у периоду у коме нам предстоји предизборна кампања, која је, нажалост, уобичајено време када се о томе много мање води рачуна", напомиње Радна група.

Позива политичаре да се уздрже од било каквих неодмерених изјава које могу имати последице на свеукупну атмосферу у друштву.

"Посебно се мора обратити пажња на то како се сви актери у јавном животу односе према медијима и новинарима, јер и најмањи напад на новинаре може да представља потенцијалну опасност за угрожавање њихове личне безбедности", истиче се у саопштењу.

Од суштинског је значаја, како додаје, да медији поштују правила професије и да новинари у свом свакодневном раду поштују Кодекс новинара и Закон о јавном информисању и медијима док пружаоци јавних медијских услуга треба да поштују одредбе Закона о електронским медијима.

"Поштујући слободу уређивачке политике сваког медија, Радна група позива све медије да поведу рачуна о начину на који извештавају, начину на који се говори о свим актерима у јавном животу, те да се уздрже од сваке врсте увредљивог садржаја и да поштују достојанство сваког појединца", пише у саопштењу.

Радна група истиче да у потпуности поштује самосталност и независност Регулаторног тела за електронске медије.

"Дубоко верујемо да проактивно деловање ове институције може позитивно утицати на медијске актере да са посебном пажњом воде рачуна о поштовања свих закона и прописа", истиче Радна група.

Радна група за безбедност и заштиту новинара сматра ту тему веома важном.

Због тога је, напомиње, на данашњем онлајн састанку иницирала да се кроз подршку ОЕБС-а и других међународних партнера организује тематска седница како би скренула пажњу на то изузетно важно питање.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво