Читај ми!

Хидроцентрале на Нишави старе 100 година, "Света Петка" и "Сићево" и данас производе струју

Електрификација Ниша је почела непосредно после ослобођења од Турака, када је овај град доживео препород применом тзв. Винтеровог плана и изградњом мини-хидроцентрала на Нишави. Прва "Света Петка", саграђена 1908. године, а друга - "Сићево" из 1931. године, практично су и данас у функцији.

Брана на Нишави која се види с пута кроз Сићевачку клисуру удаљена је два километра од машинске зграде у којој се налазе три генератора. Инсталисана снага ове мини-хидроцентрале је 1,3 мегавата.

"На основу количине воде ми тј. запослени радници овде пуштају агрегат по агрегат, та вода улази у турбинске шахте, након тога у турбине и покреће се производња енергије", каже Милан Ђурђановић, инжењер за експлоатацију МХЕ.

Запослени у мини-хидроцентрали Сићево кажу да се овде никада ништа није озбиљније кварило. Она и дан-данас производи више од 4 милиона киловат сати годишње, што је према неким проценама довољно за годишњу потрошњу више од 300 домаћинстава.

Ипак, Ниш је почетком прошлог века одавде добио струју најпре за улично осветљење. Подаци говори да је тадашњи председник нишке општине Тодор Миловановић био визионар, али и да се увођење струје није баш допадало свима.

"Сама одлука била је оспоравана од стране на првом месту нишких трговаца јер њима није одговарао развој индустрије, развој производње, с обзиром да би то умањило њихову делатност, али у сваком случају Тодор Миловановић је успео и међу грађанством и уопште у граду да стекне подршку", каже Бојана Нешић, историчарка.

У наредном периоду у Сићеву би требало да буде саграђена нова машинска зграда а план је да ова остане овако како изгледа већ пуних 90 година и отвори се за посетиоце. Старија пак мини-хидроцентрала "Света Петка" се реконструише.

"Она је једна од најстаријих у Србији, она је изграђена и пуштена у рад 1908. године. Тренутно је у току ревитализација целог објекта. Стара постројења ће остати као музејски експонати а нова опрема је стигла и она се уграђује тренутно", рекао је Милан Ђурђевић.

Водоток Нишаве и рибљи свет, према наводима запослених у мини-хидроцентралама, никада нису били угрожени.