Улазак у свест вука – само Новак може играти тенис с препонама

И даље траје неизвесност у вези са боравком најбољег тенисера на свету Новака Ђоковића у Мелбурну. По други пут му је поништена виза за Аустралију, а адвокати спремају жалбу и поново ће се о његовој судбини одлучивати на суду. Психолошки притисак којем је тренутно изложен незабележен је у спорту. Петрашин Матијевић, спортски психолог и ментални тренер српских олимпијаца, истиче да би се сви други окренули и отишли кући, али не и Новак који се бори. То је, како је рекао, као тенис с препонама. Сви ће они играти тенис, а Новак ће играти тенис с препонама, јер је једино он у стању да то данас и изнесе, поручује Матијевић.

Сам Новак Ђоковић је на једној конференцији добио питање о борби са притиском на терену, када је рекао: "Притисак је привилегија. Без притиска не би било професионалног спорта. Ако желиш да будеш најбољи, боље ти је да почнеш да учиш како да се носиш са притиском. И како да издржиш тешке моменте." 

Петрашин Матијевић сматра да је Новак Ђоковић у овом тренутку најјачи. Истиче да у својим интервјуима Новак говорио да свакодневно ради ментални тренинг.

Подсећа да његове резултате, који су сјајни, стручњаци у медијима често објашњавају његовом менталном снагом.

И тај аспект, ментални део, јесте оно што Новака издваја од других тенисера.

Објашњава да се ментална снага стиче тренингом, учењем разноразних техника, како се фокусира, како се контролише мишљење, емоције, та енергија која мора да буде тачно одређеног нивоа.

Друга ствар је, додаје животно искуство, јер је Новак прошао кроз многе, многе ситуације, тако да он сад може да се оријентише, јавља се самопоуздање и онда он то доста лакше ради. 

Све ситуације су специфичне зато што свака од њих тражи да је пустите и да се вратите на наредни корак који треба да урадите.

Инат као енергетска база

"Имали сте ситуацију када је играо против Циципаса и губио два сета, онда је отишао на кратку паузу и вратио се као други човек. Тако и Циципас каже. И у том тренутку каже, видео сам да сам ушао у главу, вратио се и меч је преокренут", истакао је Матијевић.

Наводи и да лаици то тумаче Новаковом невероватном природом, он је за њих марсовац или не зна се шта.

"Није, он је просто један страховито вредан човек који је целог свог живота радио и усавршавао те технике. С друге стране, његово животно искуство и, с треће, његов систем вредности. То је оно што носимо из породице, с Балкана, то је инат који служи као енергетска база у неким другим ситуацијама. То је један од ресурса који ће свакако Новаку бити од помоћи", оцењује Матијевић.

Такође истиче и да готово сви кажу да би се "други окренули и отишли кући" – не и Новак. Он се бори и како ће изгледати та борба не зависи много од њега, али он ће учинити све оно што је под његовом контролом.

То је, објашњава, способност нашег ума која се зове ментална агилност, способност да преусмеримо фокус. 

"Свакако му није могао бити фокус само на тенису. Он је свакако одреаговао на то што се догађа. Новак је човек велике енергије и оно што њега чини посебним је да увек успева да из тога изађе. Свакако да је одреаговао на то што се догађа и свакако да то што се дешава стоји у једном делу његове свести", прецизирао је Матијевић.

Истиче и да је Ђоковић у последње време користио метафору "улазак у свест вука", међутим, оцењује да су ови притисци који се јављају друга врста притиска.

"Искрено је да му упутимо подршку"

Сматра и да он мора да учини да му енергија буде на тачно одређеном нивоу и да је притисак  привилегија, да је на врхунском спортисти то како да управља њиме.

Мисли да Новак одлично зна шта треба да ради, Матијевић би му можда само мало помогао да  врати пажњу тамо где треба у неким тренуцима када оде на другу страну.

Он је, наглашава психолог, свакако мајстор за управљање таквим ситуација, а да је питање за неког другог играча, шансе да нешто учини биле би јако мале.

"Има своје ресурсе и знам да ће се борити и оно што је искрено је да му упутимо подршку у тој борби и како год да се заврши је сјајно. Ја не знам да је било који спортиста у савремено доба био суочен са том врстом притиска.

Ово вам је као тенис с препонама. Сви ће они играти тенис, а Новак ће играти тенис с препонама. Ако је ико данас у стању да то изнесе онда је то он", поручује Петрашин Матијевић. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво