Читај ми!

Специјалци косовске полиције упали у зграду општине у Грачаници

Више наоружаних припадника специјалне јединице полиције упало је у зграду општине у Грачаници, захтевајући проверу да ли се у њој прославља православна нова година, пренели су РТС-у општински званичници.

Општински званичник из Грачанице рекао је за РТС  да су специјалци "дошли у више возила, са дугим цевима, ушли су у зграду општине са намером да провере да ли се у згради нешто слави".

"Повод да посумњају да се нешто слави имали су у најави дочека православне нове године, заказаног за сутра у центру Грачанице на отвореном", навео је општински званичник.

Додао је да се упад догодио нешто пре 19 часова, а сумњиво им је било и то што су светла на једном спрату зграде била упаљена.

"Проверили су, нису видели ништа необично сумњиво и отишли су", пренео је општински званичник, појаснивши да се у општини, која функционише по косовском систему, припремају за сутрашњи дочек и прославу православне нове године.

Дочек српске Нове године у Грачаници биће од 16 до 21.30, уз вола на ражњу, кувано вино и ракију. Најављен је и наступ ди-џеј-ева као и ватромет.

Организатори најављују да ће обележавање Српске нове године бити организовано уз поштовање епидемиолошких мера, те да ће инспекцијски органи вршити контролу на терену.

Из општинске управе су нам пренели да су добили дозволу владе у Приштини за организацију сутрашње свечаности на отвореном.

Председник Србије Александар Вучић гостујући вечерас на РТС-у потврдио је да је 20 специјалаца косовске полиције упало у зграду општине Грачаница.

Како је навео председник Србије, специјалци су очекивали да тамо затекну неки састанак, а "јурили су вола на ражњу који је требало да се пече сутра за прославу српске Нове године".

"Нису ухапсили вола на ражњу и ова акција им је пропала. Ја им поручујем да поштују оно што је потписано. Ово само говори да када неко губи политичку снагу да је спреман и на овакве потезе. Много опасније је то што спремају за референдум да не дозволе Србима да гласају. То ће изазвати далекоснажне последице. Моја порука је да поштују Бриселски споразум, порука међународној заједници да своје чедо обавесте да морају да поштују споразуме", рекао је Вучић.

Српска листа осудила је као "бруталан, неоснован и нелегални" упад наоружаних јединица албанских полицајаца у општину Грачаница и оценила да се тиме "грубо угрожава мир".

"Овај неосновани упад, без икакавог налога суда представља класичан чин демонтрације силе у српској општини, са циљем застрашивања српског народа", наводи у саопштењу Српске листе.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво