Читај ми!

Униформа и опрема су исте, како да сазнате ко је позорник у вашем крају

Позорници су средином прошлог века били свакодневица. Међутим, крајем шездесетих година нестају са улица. А од тада до данас и начин живота се умногоме променио. Пуковник полиције Владимир Стојанов рекао је за РТС да је концепт рада полиције у заједници нови превентивни модел рада на унапређењу комуникације полиције са грађанима.

На улицама Београда од 1. јануара о безбедности брине још 170 нових позорника, који су крајем прошле године завршили обуку у Центру за полицијску обуку у Сремској Каменици.

Како је тада речено, задатак "полицајаца у заједници" јесте борба против уличног криминала. Шта то у пракси значи, које су њихове дужности и овлашћења, коме треба да помогну и има ли их довољно?

Пуковник полиције Владимир Стојанов рекао је за РТС да је концепт рада полиције у заједници нови превентивни модел рада на унапређењу комуникације полиције са грађанима, основна улога тих полицајаца да успоставе и унапреде комуникацију са грађанима.

"Дубоко смо убеђени да су грађани најпозванији да укажу на безбедносне проблеме, због тога ће полицајци за рад у заједници разговарати са грађанима шта сматрају да је најважније за њихову безбедност у крају у коме живе, покушаће и њих и шире институције, заинтересоване друштвене субјекте да укључе у решавање тих проблема", рекао је Стојанов.

Позорника је некада било у сваком кварту, познавали су све станаре једне зграде.

"Из безбедносних потреба грађана кренули смо у другом правцу, идеја је окренута - није циљ да чекамо да грађани приђу и да разговарају са полицајцем, већ је идеја да полицајац иде од месне заједнице до месне заједнице, од грађнина до грађанина и разговара са њима и идентификује проблеме", каже он.

На терену 790 позорника 

Стојанов је изнео податак да је сада 790 је позорника на терену.

Позвао је грађане да се обрате полицајцима за рад у заједници за било који проблем који имају.

"Полиција неће остати нема на проблеме који нису у надлежности МУП-а, а везани су за безбедност. Позивам грађане да се обрате полицајцима и укажу на комуналне проблеме, обавестићемо надлежне институције да решимо проблем. Идеја концепта је да реагујемо у раној фази појаве проблема, неки проблем може да се развија тако и да буде тренутно комуналне природе али да се касније развија у озбиљан безбедносни проблем", рекао је Стојанов.

Према његовим речима, циљ је да се реагује у раној фази решавања и да се проблем спречи.

Како да препознамо позорника

Стојанов каже да он носи опрему какву имају и остали полицајци.

"Униформа је иста, они ће бити ту међу вама, оствариће контакт са вама, можете се обратити најближој полицијској станици, да се распитате ко је полицајац за рад у вашој заједници, позивам грађане да у случају угрожавања безбедности живота, тела и имовине зову број 192", каже Стојанов.

Обука позорника

Полицајци за рад у заједници пролазе обуку од девет месеци, плус шест месеци практичног стажа.

Како каже пуковник полиције, они у већој мери савладавају знања, ставове и вештине из области превентивног и проблемски оријентисаног рада – добар део обуке је заснован на стицању вештина комуникације.

План за 2022.

Најављено је да ће сви већи градови имати позорнике.

"У складу са кадровским планом МУП-а, у марту 2021. расписан је конкрус за још 400 полицајаца за рад у заједници, па ћемо почетком следеће године имати на улицама још 400 нових полицајаца", каже Стојанов.

Полицајци позорници су прва адреса за проблеме са којима се грађани свакодневно суочавају.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво