Читај ми!

Субвенције за замену столарије ускоро у свим београдским општинама – који прозори имају предност

Државни секретар у Министарству за рударство и енергетику Зоран Лакићевић најавио да ће за замену столарије, која се ради у 67 општина у Србији, крајем месеца моћи да се пријаве све општине у Београду. Предност приликом доделе субвенције имају, каже, грађани који имају најлошије прозоре.

У Србији је тренутно 67 општина у којима се ради замена столарије уз субвенцију државе, која износи 50 одсто цене. Дуго најављивани конкурс је отворен и за житеље Палилуле, обезбеђена су средства за око 300 домаћинстава, а крајем јануара следи нови конкурс са више средстава, где ће моћи да се пријаве све градске општине.

Државни секретар у Министарству за рударство и енергетику Зоран Лакићевић каже да могу да се пријаве сви грађани који живе у стану или су власници стана или куће.

Према његовим речима, прикупљање документације није компликовано.

"Постоји формулар. Можете га наћи или на веб страници општине Палилула или на веб страници града Београда. Дајете најосновније податке - број личне карте, адреса и доказ да је започела легализација, не мора да буде урађена, само да је почео поступак. Треба да се поднесе и рачун за струју", наводи Лакићевић.

Као пример доказа за започету легализацију је навео грађевинску дозволу, а када је реч о грађанима који живе у легализованим објектима, они могу да узму у општини доказ о легализацији. Потврдио је да је валидна и потврда из катастра.

Истиче да је најбитније за пријаву да грађани узму и приложе премер и предрачун за оно што желе да ураде од једне од фирми која се налази на списку претквалификованих за тај посао, а коју ће изабрати на формулару.

"На том премеру и предрачуну стоји шта ће да раде и цена. Након тога ће комисија општине Палилуле да изађе и обиђе сваку зграду и сваки стан који је пријављен", додаје Лакићевић.

Ко има предност

Предност приликом доделе субвенције имају, каже, грађани који имају најлошије прозоре, што процењује комисија која је формирана при општини.

"Постоји Комисија која ради евалуацију пријава и грађани ће да добију формулар на коме ће да заокруже које прозоре имају, да ли имају дрвене старе једноструке, они највише поена носе, двоструке прозоре са два крила, они носе мало мање поена, и начин грејања. После тога се ради бодовање и прави се ранг-листа", објашњава Лакићевић.

Наводи да је у комисији шесторо људи, а да на терен излази двоје.

"Оно што је битно је да у том првом изласку комисија направи записник на основу којег се увери да ли оно што је тражено заиста стоји и када се буду урадили објекти онда комисија поново излази да верификује да ли је то урађено", објашњава државни секретар.

Искуство у 67 општина је показало, како је навео, да је потребно пар недеља да комисија обиђе све станове након што је примила све пријаве.

"Потом се прави прелиминарна ранг-листа, грађани имају право на приговор или коментар месец дана након тога", рекао је Лакићевић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво