Читај ми!

"Штета се утврђује, није угрожена испорука угља за термоелектрану у Обреновцу"

Колика је штета након хаварије, пожара на површинском копу Тамнава – Западно поље у овом тренутку се не може рећи док се не сагледа комплетна ситуација, изјавио је Срђан Алимпијевић, директор површинских копова у РБ Колубара. Важно је, како је истакао, да није угрожена испорука угља за обреновачку термоелектрану.

На Западном пољу површинског копа Тамнава у Рударском басену Колубара, где је синоћ избио пожар, тренутно дежура једно ватрогасно возило, а на сву срећу није било повређених.

Срђан Алимпијевић је за РТС објаснио да је синоћ око 21.15 "дошло до запаљења траке два на одлагачу 4АРС 12.000". Пожар је из пријемног бункера захватио траку два и пренео се на траку три.

Додао је да је брзом интервенцијом ватрогасних возила и служби, који су стигли за десет до тринаест минута, спречена већа хаварија.

"Гумени транспортер на траци два и три је изгорео и дошло је до оштећења одлагалишне траке. Одлагалишна трака је дужине 60 метара и састављена из три сегмента. Два сегмента су претрпела хаваријско оштећење", рекао је Алимпијевић.

Што се тиче настале штете, навео је да се у овом тренутку о томе не може говорити док се не сагледа комплетна ситуација. Екипе су, каже, на терену и то процењују, јер има много делова и склопова који ту треба да се провере.

"Наравно, багер може да се поправи и за то ће требати одређен временски период због саме одлагалишне траке. Већ од данас су кренуле припреме везане и за позицију поправке самог одлагача, али и за друге ствари, да не би трпела производња угља и јаловински системи тако да сасвим сигурно данас крећемо у планове и послове за даље", најавио је он.

Уредно снабдевање термоелектране у Обреновцу

Указао је да је то главни коп, који има највише угља за Термоелектрану "Никола Тесла" у Обреновцу, али и да није угрожена производња угља, што се, како је навео, и синоћ у другој и трећој смени показало.

"Угљени багери раде по плану и без застоја, алтернативна решења су се одмах нашла за багер који ради на угљу. Оно што је сада тренутно у застоју то је јаловински систем, али врло брзо ћемо урадити реконструкцију, замену одлагача, укључити други који ће то урадити. Тако да ни  јаловински систем који ради на откривању угља али у некој даљој перспективи неће се одразити на ово", оценио је Алимпијевић.

Поручио је да ће угља бити довољно и да неће трпети ни термоелектране ни грађани. 

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара