Читај ми!

Покренут поступак против полицајаца због песама које величају злочине, Бошњаци траже оштрије казне

Након недавно објављеног снимка прославе у Прибоју, на којој припадници полиције певају песме у којима величају злочине у Сребреници и Вуковару повезујући их са Новим Пазаром и Сјеницом, не престају осуде, посебно од припадника бошњачког народа. МУП је покренуо дисциплински поступак против полицајаца, а Бошњаци траже оштрије казне.

Из Новог Пазара стиже позив да се адекватно казне они који су узнемирили Бошњаке и јавни ред и мир у Прибоју. У граду за који Бошњаци кажу да је пример суживота инциденти су почели уочи Нове године а наставили се увредљивим графитима и песмама током прославе Божића.

"Желимо не да полицајци буду дисциплиновани кроз неку одлуку, меру, већ да буду у затвору. Желимо да они који су певали и позивали да се пуца на џамије, уз празничне песме, буду у затвору - јер само тако има смисла да се стане овом злу у крај", рекао је Усама Зукорлић, председник Странке правде и помирења.

"Ако гранична полиција жели да оваквим песмама слави рођење своје деце, да ови стихови буду њима успаванке, шта можемо очекивати када та деца порасту у зреле људе? Да ли сваког хришћанског благдана морамо да стрепимо од инцидената", упитао је имам меџлиса у Прибоју.

Полицајац који је рођење детета са колегама прослављао уз песме о злочинима извинио се суграђанима на друштвеним мрежама. У међувремену покренут је дисциплински поступак против запослених у МУП-у који су учествовали у инциденту.

И повереница за заштиту равноправности најоштрије осуђује инциденте у Прибоју. На питање РТС-а каже и да такви инциденти наносе штету целом друштву.

"Очекујем адекватно санкционисање за недопустиво понашање и говор мржње који је постао доступан и јавности путем друштвених мрежа, јер је важно показати да се овакви испади не толеришу, без обзира ко је у питању. Када је реч о инциденту у којем су учествовали припадници МУП-а на приватној забави, добро је што је одмах упућено и јавно извињење а инцидент осуђен од стране највиших представника државе", рекла је повереница Јанковић.

Додаје да последњи појединачни испади треба да наиђу на осуду свих а не да буду разлог за продубљивање тензија, јер то, истиче, није слика нашег друштва нити одражава односе у њему.

Према последњем попису становништва 2011. године, у Прибоју, граду на тромеђи, живи нешто више од 27.000 становника. Већину чине Срби, Бошњака је око 14 процената.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво