Читај ми!

Трауматична искуства након "спајкинга": Била је у несвести са откопчаним панталонама

Све чешће, посебно после празника и прослава, лекари се сусрећу са младим људима који сумњају да им је нешто сипано у пиће. To je jедна од сумњи која се појавила и у случају несталог Матеја Периша. Да ли је нова врста дроге на тржишту, шта плаши лекаре и зашто се млади ретко одлучују да јавно говоре о својим лошим искуствима?

Бојана Ковачевић направила је страницу "Женска посла" како би делила шале и приче из женске свакодневице. Шале су потиснуте у други план, када је своју исповест поделила девојка којој су сипали дрогу у пиће. Једна исповест била је довољна да охрабри још двеста девојака да кажу да су и оне биле жртве такозваног спајкинга.

"Кренуло је од једног случаја, познаници се то догодило у Новом Саду, у клубу, и када смо то поделиле на сторијy, покренула се лавина коментара и исповести девојака које су то доживеле у другим градовима у Србији", каже Бојана Ковачевић Дурић.

У групи да, али јавно се ниједна девојка није охрабрила да говори. Више од недељу дана стајао је позив екипе РТС-а било којој од њих да се одазове и своју причу јавно исприча. Нико се није одазвао.

Уместо њих, о огромном проблему који имају млади у клубовима, кафићима, дискотекама, чак и на кућним журкама, говоре они који им буквално спасавају животе.

Какви су симптоми 

"Ова супстанца је у виду течности, без боје и мириса. Што се тиче укуса, тешко да се може приметити када је додато у пиће", објашњава Снежана Ђорђевић, начелница одељења за токсиколошку хемију.

Симптоми су слични пијанству. Малаксалост, мучнина и вртоглавица. Зато млади често помисле да им је лоше од алкохола, па и не траже помоћ лекара.

Осим тога, присуство ове дроге у крви може се потврдити једино ако се анализа уради у року од 12 сати, што се у пракси ретко догађа. Има и тестова који се купују у апотеци, али они често не дају праву слику.

Помоћник директора Хитне помоћи Сергеј Пантић наводи да месечно имају око 200 интервенција због тровања алкохолом, а 10 до 20 случајева тровања опијатима.

Ова дрога може да доведе и до губитка свести, што олакшава злоупотребу. Међутим, доводи и до губитка памћења, па је и због тога силовање тешко доказиво. Таквих случајева има све више.

Сведочанства девојака упозоравају 

Зоран Пејичић из одељења за борбу против дрога апелује на децу да буду у познатом и пријатељском друштву, и да избегавају да пију отворена пића.

Сведочанства две девојке из групе опомињу и упозоравају.

"И мени се то догодило, и то на кућној журци. Три дана нисам знала шта се догодило. То више није моје друштво, нико ми није помогао. Осећај је ужасан", објавила је једна девојка друштвеној мрежи.

"И мојој другарици се догодило у клубу. Била је у несвести са откопчаним панталонама. Нико није био око ње и она се не сећа шта се догодило", сведочи друга девојка.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи