Читај ми!

Радојичић: Данашњи епидемиолози нису из 19. века, не можете спречити људе да славе Нову годину

Доктор Зоран Радојичић, градоначелник Београда, каже за РТС да морамо водити рачуна о коронавирусу, носити маске и држати дистанцу, али да морамо и функционисати јер епидемија јако дуго траје, па се не може толико издржати у локдауну.

Зоран Радојичић је у суботу ујутро посетио прву бебу која се у новој години родила у Београду. Истиче да је за просперитет и бољу будућност Србије неопходно више деце.

"Имао сам задовољство да јуче идем и у Вишеградску и у Народни фронт, где су се родили прва девојчица и први дечак у Београду. Нисам видео мајке и бебе због короне, али сам шефовима дежурних екипа предао симболичан чек", каже Радојичић.

Наглашава да ће мајке добити чек од 300.000 динара, као малу подршку за прве дане када беба стигне кући.

Радојичић каже да је новогодишњи ватромет на Савској променади порука да се Београд развија као савремен град и град који чува традицију, али има и део који је симбол развоја и просперитета.

Епидемија и нови сој коронавируса су у целом свету поново закључали људе. И у Србији бројеви заражених поново расту. 

Доктор Радојичић истиче да је епидемиологија савремена наука и да данашњи епидемиолози нису епидемиолози 19. и 20. века. Сматра да је чињеница да више не могу да се примењују старе методе које кажу да локдаун треба да траје месецима.

"То је нефункционално. Србија је имала скокове који су се смирили пре неколико месеци и имамо јасну информацију да овај сој изазива мање тешке форме. Наравно, морамо водити рачуна, носити маске и држати дистанцу, али морамо и функционисати. Ово јако дуго траје и не можемо да издржимо у локдауну толико дуго", истиче Радојичић.

Градоначелник Београда је био и у Улици отвореног срца, на манифестацији која је одржана након годину дана паузе. Истиче да је то нешто што се спонтано десило и што не може да се забрани.

"Људи су изашли, желе једни друге да поздраве, то је било немогуће спречити. Питање је било наћи форму да то буде организовано. Тако смо и радили, за саму новогодишњу ноћ обезбедили смо средства за дезинфекцију, 50.000 маски, савете... Дали смо свој максимум око тога, а свестан сам да не можете спречити људе да славе Нову годину", наглашава Радојичић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се