Читај ми!

Крушевац води битку за Кристинин живот, за лечење потребно 200.000 евра

Породица Благојевић из Глобара код Крушевца од 2015. године пролази најтеже животне тренутке борећи се за излечење својих најмилијих. Када се разболела и шеснаестогодишња Кристина, у битку за њено излечење укључио се готово читав град.

Након првих симптома у септембру Кристини је, само месец дана касније, потврђена дијагноза – глиобластом 4. степена, малигни тумор мозга који напредује великом прогресијом.

И тада је почела борба. Почетком децембра на Клиничком центру у Београду прва операција, а у родном граду и на друштвеним мрежама велика хуманитарна акција.

"Када се вест прочула људи су сами почели да зову и да питају на који начин би могли да помогну породици. Тако је Александар Вукојевић дошао на идеју да напаравимо групу за Кристину и тако смо кренули. За свега десетак дана окупили смо више од 4.000 људи и надам се да ће их бити још и из других градова. У овом тренутку процена је да је за лечење потребно око 200.000 евра. Нисмо још ни на пола пута али надам се да ћемо успети да сакупимо новац што пре јер Кристина путује у Турску на даље лечење", каже администратор групе "Хунманитарне акције-Кристина Благојевић" Валентина Јовановић.

На стотине хуманитарних кутија постављено је широм Крушевца и околним селима. У акцију су се укључили вртићи, школе, трговине, удружења. Међу првима и Кристинини школски другови из Политехничке школе.

"С обзиром да смо ми графички дизајнери и сами у школи правимо овакве честитке. Пошто је Нова година и празнични дух, ми смо хтеле као захвалницу људима који хоће да помогну Кристини да дамо ове честитке", објашњава Милијана Димитријевић, ученица Политехничке школе "Милутин Миланковић".

Андреа Гајић истиче да желе да се боре за Кристину као што се и она бори за свој живот.

"То је веома озбиљна ситуација. У питању је млад живот и у питању је живот наше другарице с којом смо се дружиле и проводиле време и у школи и ван школе", каже Андреа.

За Кристину се организују хуманитарне лицитације, а дела прихода од пружених услуга одричу се многи, ординације, угоститељи, фризери... Крушевачки гимназијалци организиовали су књижевну трибину.

"Порука коју књижевна омладина жели да пошаље овом акцијом је да смо као млада генерација спремни за будућност која је пред нама, и желимо да покажемо да смо пуни емпатије, солидарности и хуманости и да такву једну поруку и идеју пренесемо и осталима", истиче Јована Марковић.

Ланац доброчинства се наставља. У Хали спортова 3. јануара биће организован целодневни турнир у малом фудбалу. Шампиоски пехар чека најбоље, а Кристину, сви се надају, оздрављење.