Читај ми!

Путеви се граде широм Србије, које ће деонице бити завршене 2022. године

Поред значајних саобраћајница као што је наставак ауто-пута "Милош Велики" од Прељине ка Пожеги и Моравског коридора у крушевачком и чачанском крају, током 2021. интензивно се градило и у ваљевском крају и радило на обнови путева у источној Србији и на спајању Срема и Мачванског округа.

Током 2021. године интензивно се радило на првој деоници Моравског коридора од Појата до Kрушевца чија је укупна дужина 27,7 километара. Иако будући ауто-пут пролази кроз питоме долине, овај грађевински подухват није нимало лак.

"Завршено је 90 процената свих земљишних радова. Данас је ангажовано преко 2.600 радника. 2.000 на овом сектору и 600 у сектору 3. Ми из 'Бехтел енка' имамо 1.850 радника, 715 из Србије, 700 из Турске. Остали су из Индије и других земаља", рекао је Озгер Инал, заменик шефа пројекта и руководилац градилишта.

На траси Моравског коридора, ради се и од Kраљева ка Чачку. Тако ће на деоници дугој 30,66 километара, бити изграђено 15 мостова, четири надвожњака и десет подвожњака.

"Огромно искуство и изузетно тежак рад, али успевамо да се изборимо, да организујемо све. Овде укупно радимо седам мостова, пет подвожњака и један надвожњак. У исто време се ради на свим конструкцијама", навео је Никола Kовачевић, пословођа за структуре.

Обнова путева значајна за исток Србије 

Обнова и унапређење путева у источној Србији од пресудног је значаја за општине Голубац, Велико Градиште, Доњи Милановац, Неготин и Kладово. Већина радова приводи се крају.

"Тиме се најпре приближавамо осталим деловима Србије. Значи доступност. Такође, то је битна основа за развој привреде у нашој општини и од изузетног је значаја за развој туризма", навео је Никола Вуковић, помоћник председника Општине Kладово.

Обале Срема и Мачванског округа спојиће нови мост на Сави код Шапца, дуг 1.350 метара. Упоредо са премошћавањем реке ради се и деоница од 22 километра ауто-пута од Руме ка Шапцу.

"У оквиру петље Хртковци ауто-пут ће прелазити преко постојеће саобраћајнице и биће омогућно искључење  с ауто-пута и укључење, а на другом крају села локални пут Хртковци–Никинци прелази преко ауто-пута", рекао је Раденко Илић, шеф градилишта "Азвирт".

Изградњом деонице ауто-пута до Паковраћа смањују се гужве у Чачку 

Деоницом ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Паковраћа, Чачак ће се решити свакодневних гужви на обилазници око града, а бржи и безбеднији биће пут од престонице ка Пожеги.

На изградњи веома захтевне деонице, поред кинеских радника, ангажовани су и локални подизвођачи.

"Пројектанти су изабрали најсавременија решења, задње типове решења која су тестирана у Аустрији, Немачкој и Италији, тако да, што се тиче заштите и безбедности после, кад се пут изгради, стварно можемо да будемо задовољни да је на врло високом нивоу", навео је Зоран Бојовић из "Унипромета" Чачак.

Гради се и брза саобраћајница до Ваљева 

Свакодневне саобраћајне гужве су и од Ваљева до ауто-пута "Милош Велики". Брзом саобраћајницом која се интензивно гради, уз ангажовање 250 радника, машиниста и грађевинских стручњака, стизаће се три пута брже. 

"Такође се изводе радови на регулацији реке Kолубаре, с обзиром на то да је ово плавно подручје, то је један од приоритета што се тиче регулације водених токова на овом пројекту", рекао је Предраг Милановић, технички руководилац пројекта.

Да се брже и лакше стигне до ауто-пута "Милош Велики" од Горњег Милановца један део већ постојећег пута биће комплетно реконструисан, док ће се друга траса приступне саобраћајнице кроз таковски крај изнова градити.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво