Читај ми!

#NisamPrijavila – како је један твит покренуо лавину

"Твитер", али и друге друштвене мреже, за два дана преплавиле су објаве жена под хаштагом #NisamPrijavila. Реч је о случајевима злостављања од мушкараца, највише сексуалног, физичког и психолошког, које жртве нису имале снаге да пријаве из различитих разлога. Они случајеви који су пријављени, остали су без адекватног институционалног одговора и решења.

Све је почело у петак увече када је Нина Стојаковић на Твитеру објавила да је њену сестру годину и по дана тукао момак са којим је живела.

Према Нининим наводима, њена сестра је о томе дуго ћутала, што је довело до психичког краха и покушаја суицида. Када је случај пријавила полицији, добила је одговор да ништа не може да се уради, написала је Нина Стојаковић у једном од твитова.

Након објаве Нине Стојаковић, на Твитеру су почели да се нижу постови и других жена о сличним искуствима, али и сексуалном злостављању и узнемиравању, претрпљеном психолошком насиљу.

За око два дана, према појединим статистикама, хаштаг #NisamPrijavila појављује се у више од 18.000 твитова. 

Први пут о батинама, силовању

Кампања #NisamPrijavila прелила се са Твитера и на друге друштвене мреже, највише на Инстаграм, где на страницама које се баве људским правима жене, махом анонимно, објављују своја трауматична искуства.

Од страшних примера физичког злоставља од партнера, па и родитеља, све до случајева силовања које су, у највећем броју, починиле особе блиске жртвама – отац, брат, деда, стриц, ујак, теча, породични пријатељ.

Многе жртве су, по сопственим признањима, тек у кампањи #NisamPrijavila смогле снаге да проговоре о ономе што им се десило, често и после деценија ћутања. Разлози за тишину најчешће су били стид и срамота, пребацивање кривице на себе, али и неразумевање околине, врло често и самих мајки, које им нису веровале.

Овом кампањом жене су такође упутиле оштру критику институцијама, који у највећем броју случајева не реагују, или су реакције неадекватне, чак и штићенички настројене према насилницима.

Реакција Зоране Михајловић

Поводом случаја који је о својој сестри изнела Нина Стојаковић, али и читавој кампањи, огласила се и потпредседница Владе и председница Координационог тела Владе за родну равноправност Зорана Михајловић.

У изјави за портал nova.rs истакла је да очекује да се испитају сви наводи у случају девојке [сестре Нине Стојаковић, прим. аут.] која је покушала да пријави бившег момка за психичко и физичко злостављање.

Такође је навела и да нико није јачи од државе.

"Сваки случај насиља захтева озбиљан приступ и пружање подршке жртвама, као и правовремено процесуирање насилника. Очекујем да се и у овом случају провере сви наводи, јер нико није јачи од државе и закона", поручила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност.

Михајловићева је истакла да је држава у претходном периоду урадила много у борби против родно заснованог насиља према женама "стварајући законски и стратешки оквир и кроз сензибилизацију друштва према овој огромној пошасти".

На питање како да жртве које пријављују насиље поступе уколико наиђу на непрофесионално понашање полицијског службеника, Михајловићeва је истакла да оне прво такво понашање пријаве непосредно вишем руководиоцу органа или старешини, а након тога или чак и истовремено, што је, како каже, свакако боље, одмах могу пријавити унутрашњој контроли Министарства унутрашњих послова. 

Mилена Радуловић покренула лавину почетком године

#NisamPrijavila је својеврсни "други талас" оваквих објава, које су узнемириле јавност у Србији, али и региону, где се и тамошњи медији баве овом темом.

Почетком године, након што је глумица Милена Радуловић објавила да је била жртва сексуалног злостављања у школи глуме Мике Алексића, на Фејсбуку је покренута друштвена кампања под хаштагом #NisiSama, када су жене писале о својим болним искуствима, нереаговању институција, истовремено пружајући подршку једна другој.

Овој кампањи придружили су се и бројне познате личности, спортисти и глумци. 

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара